sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Eleştiri yazılarının ortak özellikleri, eleştiri nedir, eleştiri türünün özellikleri, eleştiri metinlerinin ortak özellikleri

Eleştiri yazılarının ortak özellikleri:
Eleştiri yazılarının ortak özellikleri, eleştiri nedir, eleştiri türünün özellikleri, eleştiri metinlerinin ortak özellikleri
Düşünce yazılarına özgü bir planla yazılır.
Eser ve sanatçı hakkında okuyucuya fikir kazandırır.
Okuyucuya, neyi nasıl değerlendirmesi gerektiği konusunda öncülük eder.
Eleştirilen sanat eserinin kimin tarafından, hangi zaman ve çevrede, hangi şartlar altında yazıldığı dikkate alınır; yerli ve yabancı benzerleriyle karşılaştırma yapılır.
Eleştirilen bir sanat eseri konusu, dili, üslubu, tekniği, kahramanları, gözlem ve betimlemeleri bakımından değerlendirilir.
Eleştirilen eserin, sanatçısının orijinal görüş ve duyuşları saptanır. Eserin sanat dünyasına ne gibi bir katkı yaptığı ortaya konur.
Bir sanatçı eleştiriliyorsa onun hataları, orijinal yanları belirtilir, sanatını geliştirmesi için yapması gerekenler açıklanır.
Eleştiriye konu olan eser, yalın bir dille tanıtılır.
Eleştirmen, eserin gerçek değerini, güçlü ve zayıf yönlerini, özünü ve önemini belirtir; yeni eserler için sanatçılara kılavuzluk eder.
Bir şiirin eleştirisini yapan kişi şair olmayabilir ama bu türün bütün özelliklerini çok iyi bilmeli, başka örneklerle karşılaştırarak şiirin gerçek değerini taraf tutmadan belirleyebilmelidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk