sponsorlu reklam Admatic -sponsor

AŞIK ÖMER FİKRİ VE EDEBİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ ESERLERİ SANAT ANLAYIŞI HAYATI

AŞIK ÖMER FİKRİ EDEBİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ ESERLERİ SANAT ANLAYIŞI HAYATI, AŞIK ÖMER KİMDİR EDEBİ KİŞİLİĞİ HAYATI ESERLERİ, ŞAİR VE YAZAR, AŞIK ÖMER KİMDİR ESERLERİ, ÂŞIK ÖMER (1619?-1707?)
  • Halk şiirinin en üretken ozanıdır.
  •  İyi bir eğitim almamasına karşın şairler arasında yeteneğiyle kendine en üstte yer edinmiştir.
  • Şiirlerinde kuvvetli bir Divan edebiyatı etkisi görülür.
  • Asıl gücü aşk şiirlerindedir.
  • Semailerinde içli duygularını çok güzel dile getirmiştir.
  • Devrinin idarecilerini, dinini görünüş için yaşayanlarını eleştirmiştir.
  • Aruzu kullanmıştır. Ancak hece ölçüsünde asıl karakterini bulmuştur.

DETAYLI BİLGİ
Doğum yeri ve tarihi hakkında çeşitli rivayetler vardır; bunların içinde doğruya en yakın görüneni, onun Konya’nın Hadim ilçesinin Gezleve köyünde 1651 yılında doğmuş olduğu yolundaki rivayettir. Düzenli bir medrese tahsili görmediği anlaşılmakla birlikte devrin kültür muhitleri içinde bulunmak suretiyle kendi kendini yetiştirmiş ve aynı devrin diğer aşıklarına göre daha seçkin bir yer kazanmıştır.
Ömer 20 yaşına kadar bölgede kalır askere gittikten sonra uzun bir süre 10-15 yıl asker şairi olarak, Avrupa ve Rusya sınırlarında dolaşır. Bu nedenle şiirlerinin çoğunda vatan hasretiyle yanıp tutuştuğu görülür.
Ömer aruz ve hece ölçüsüyle şiirler yazmıştır. Divan şairlerinden oldukça etkilenmiştir. Şiirlerinde ilk başta divan şairlerine özenerek “Adli” mahlasını kullanmış daha sonrasında ise “Ömer” mahlasını tercih etmiştir. Heceyle yazdığı şiirleri aruzla yazdıklarına nazaran daha başarılı olduğundan dolayı hece şiirleriyle tanınmıştır. Bu alanda çağdaşı Kayıkçı Kul Mustafa’dan etkilendiği görülür. Ayrıca binin üzerinde şiir yazmış olup, aşık edebiyatının en fazla eser bırakan sanatçısıdır. 
Halk edebiyatının iyi eğitim görmüş ozanlarından biri olan Aşık Ömer Mevlevi tarikatına girmiş, Derviş Nihani takma adını kullanmıştır.
Pek çok yerler dolaşan Ömer’in Divan’ında, “Hafız Aşık Ömer” ibaresinin yer alması, çeşitli kaynaklarda saz çaldığının kayıtlı olması nedeniyle “Aşık” ünvanının verilebileceğine de işarettir.
Son dönem araştırmalarında ortaya çıkarmıştır ki Aydın’da Âşık Ömerî ile Âşık Ömer karıştırılmıştır. Yani Aydın’da 1800 lü yıllarda ölen Âşık Ömerî adında yaşayan Aşık Ömer’i taklit etmeye çalışan bir şair olduğu bilinmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk