Sponsorlu Bağlantı

EYLÜL ROMANI İLE İLGİLİ SORULAR, SINAV SORULARI

..........sponsorlu bağlantılar......... .........sponsorlu bağlantılar.......

EYLÜL ROMANI İLE İLGİLİ SORULAR, EYLÜL ROMANI SINAV SORULARI 

DERSKONUM.COM 'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için  EYLÜL ROMANI İLE İLGİLİ SORULAR, SINAV SORULARI üzerine bir paylaşım yapacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK  paylaşınız 


EYLÜL ROMANI İLE İLGİLİ SORULAR



TEST- 1

1. Eserde evli olan karakterler kimlerdir?

a. Ali-Ayşe, Mustafa-Sevgi
b. Fatih-Suat, Süreyya-Hacer
c. Süreyya-Suat, Fatih-Hacer
d. Remzi-Gül, Vamık-Azra
e. Ferhat-Şirin, Aslı-Kerem

2. Suat ile Süreyya niçin anlaşamazlar?

a. Geçim sıkıntısı yüzünden
b. Zevkleri benzemediği için
c. Çocukları olmadığı için
d. Birbirlerini sevmedikleri için
e. Şiddetli geçimsizlik

3. Eserdeki karakterlerin yaşadıkları ıstıraplar ve hayal kırıklıkları neden kaynaklanır?

a. Aşırı hassas ve duygusal olmalarından
b. Duygusuz olmalarından
c. Ayrı yaşamalarından
d. Kavuşamamalarından
e. Kara sevdadan

4. Süreyya’nın yaşamdaki en büyük kaygısı nedir?

a. Araba sahibi olmak
b. Uçak sahibi olmak
c. Motor sahibi olmak
d. Eş sahibi olmak
e. Deniz kenarında bir yalıda oturmak

5. Suat’ın tek tasası nedir?

a. Çocuk sahibi olmak
b. Kocasını mutlu etmek
c. Tarla sahibi olmak
d. Ev sahibi olmak
e. İş sahibi olmak

6. Eser nasıl başlar?

a. Süreyya’nın yağmurlu  günde yürümeye başlamasıyla başlar
b. Süreyya’nın sisli bir gecede yürümeye başlamasıyla başlar

c. Süreyya’nın bağ evinde bunalıp Boğaziçi’ne gitmek istemesiyle başlar
d. Süreyya’nın iç bunalımı başlar
e. Süreyya’nın uyanmasıyla başlar.

7. Suat ve Necip hangi ünlü besteciye hayrandır?

a. Verdi
b. Mozart
c. Donizetti
d. Wagner
e. Çaykovski

8. Suat ve Necip’in ortak arzuları nedir?

a. Keman
b. Bağlama
c. Viyolonsel
d. Piyano
e. Çello

9. Suat, Süreyya’nın hangi yönünü sıradan bulur?

a. Kumar oynamasını
b. İçki içmesini
c. Av merakını
d. Balıkçılık merakını
e. Spor merakını

10. Suat’ın merakı hangi sanat dalına yöneliktir?

a. Edebiyat
b. Müzik
c. Resim
d. Fizik
e. Tiyatro

11. Suat neden  Necip’e aşık olmuştur?

a. Kocasının alakasızlığından
b. Necip’in daha yakışıklı olmasından
c. Necip’in daha zengin olmasından
d. Kocasına olan nefretinden
e. Necip’e duyduğu hayranlıktan

12. Süreyya bencil midir?

a. Hayır, değildir.
b. Evet, bencildir.
c. Belki
d. Umursamıyorum
e. Bir arkadaşa bakmıştım.

13. Romanın asıl yeri neresidir?

a. Bağ evi
b. Dağ evi
c. Köşk
d. Apartman
e. Pansiyon

14. Yangın nerede çıkar?

a. Bağ evi
b. Dağ evi
c. Köşk
d. Apartman
e. Pansiyon

15. Romanda olay zamanı hangi mevsimler arasında gerçekleşir?

a. Kış-Sonbahar
b. Yaz-Kış
c. Sonbahar-Kış
d. Yaz-Sonbahar
e. Sonbahar-Yaz

16. Suat ve Süreyya’nın kaç çocukları vardır?

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. Hiç

17. Süreyya’nın “Ama her şey boş değil mi? Ne olsa, ne yapılsa kış gelmeyecek mi?” cümlesi hangi ruh halini yansıtıyor?

a. Takıntılı
b. Kararlı
c. Duygusal
d. Acımasız
e. Kararsız

18. Suat ve Necip bu dünyada kavuşmuş mudur?

a. Evet, kavuşmuştur.
b. Hayır, kavuşmamıştır.
c. Belki
d. Olabilir
e. Hadi canım!

19. Suat ve Necip neden intihar etmişlerdir?

a. Öbür dünyada kavuşabilmek için
b. Bir tepki olarak
c. Biz de ölecek miydik demek için
d. Kandırıldıkları için
e. Bu dünyada kavuşamadıkları için

20. Suat ve Necip’in kavuşmalarına ikinci mani nedir?

a. Anne babası
b. Süreyya
c. Fatih
d. Hacer
e. Ahlak ve toplum kuralları

eylül kitap testi,eylül kitabını online çöz,eylül romanının soruları,eylül romanı ile ilgili sorular,eylül romanı değerlendirme testi,lise için eylül roman soruları,eylül kitabı testi ve cevapları,eylül mehmet rauf testi

 

EYLÜL KİTABININ CEVAP ANAHTARI

1-C      2-B     3-A     4-E     5-B
6-C      7-A     8-D     9-D    10-B
11-A     12B      13-C   14-C     15-D
16-E     17-E      18-B   19-A     20-E





TEST-2


1. Eylül romanında hikaye nerede geçer?

a. İzmir
b. İstanbul
c. Ankara
d. Adana
e. Manisa

2. Eylül romanının kadın başkahramanı kimdir?

a. Necla
b. Nesrin
c. Süreyya
d. Suat
e. Semiha

3. Eylül romanının erkek başkahramanı kimdir?

a. Süreyya
b. Suat
c. Samim
d. Osman
e. Necip

4. “Şimdi hep çamur oluruz; toprak, toprak değil ki… İki dakikaya yağmur yağdı mı haddin varsa yürü! Bastığın yerden ayağın bir okka çamurla beraber kalkar…”
Yukarıda Eylül romanından alınmış bir cümle okudunuz. Bu cümleden ve romanın genelinden hareketle Süreyya neyden yakınmaktadır?

a. Hayatın zorluğundan
b. Yağmurun şiddetli yağmasından
c. Boğaziçi’ne gidememiş olmalarından
d. Suat’ın isteklerinden
e. Hayatın zorluğundan

5. Süreyya ile Suat kaç yıllık evlidir?

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5

6. Süreyya ve Suat nerede yaşamaktadırlar?

a. Anneannesinin evinde
b. Halasının evinde
c. Dayısının evinde
d. Babasının evinde
e. Amcasının evinde

7. Süreyya ne iş yapmaktadır?

a. Memurdur
b. Zabittir
c. Yazardır
d. Amirdir
e. İşçidir

8. Necip, Süreyya’nın nesi olur?

a. Teyzesinin oğlu
b. Halasının oğlu
c. Kardeşi
d. Amcasının oğlu
e. Dayısının oğlu

9. Necip geceleri nerede takılır?

a. Beyoğlu’nda
b. Kordon boyunda
c. Ankara’da
d. İzmir’de
e. Bebek’te

10. Necip neyden kaçar?

a. Evlilikten
b. Askerlikten
c. Alacaklılardan
d. Kan davasından
e. Sevgilisinden

11. Süreyya ve Suat’a 50 lira ne için gereklidir?

a. Borçları için
b. Alacakları yeni bir araba için
c. Bedelli askerlik için
d. Kiralayacakları yeni bir ev için
e. Salonu yenilemek için

12. Süreyya’nın “Mücevher kutusu, kuş yuvası” diye benzettiği şey nedir?

a. Suat
b. Araba
c. Köşk
d. Elmas gerdanlık
e. İstanbul

13. Hacer kimdir?

a. Necip’in kız kardeşi
b. Süreyya’nın kız kardeşi
c. Suat’ın kız kardeşi
d. Necip’in kızı
e. Süreyya’nın kızı

14. Suat hangi müzik aletini çalmaktadır?

a. Flüt
b. Keman
c. Gitar
d. Mandolin
e. Piyano

15. Süreyya neyin tutkunudur?

a. Doğanın
b. Denizin
c. Atların
d. Arabaların
e. Uçakların

16. Necip hangi hastalığa yakalanır?

a. Grip
b. Nezle
c. Tifo
d. Kuş gribi
e. Boğmaca

17. Suat, Necip’i ziyarete gittiğinde Necip’in yastığının altında ne görür?

a. Atkı
b. Çorap
c. Eşarp
d. Eldiven
e. Mendil
18. Romanda hikaye, kaç ana karakter arasında geçer?

a. 3
b. 2
c. 5
d. 4
e. 6

19. Necip ile Suat arasındaki yakınlaşmaya engel olan kimdir?

a. Fatih
b. Süreyya
c. Hacer
d. Suat
e. Süreyya’nın babası

20. Necip’in kadınlar hakkındaki görüşleri neden olumlu değildir?

a. Nefret ettiği için
b. Aldatıldığı için
c. Mutlu olmadığı için
d. Sevgisiz olduğu için
e. Saygısız olduğu için

21. Necip hastalandığında nerede kalmaktaydı?

a. Köşkte
b. Otelde
c. Pansiyonda
d. Dağ evinde
e. Bağ evinde

22. Suat Necip ile yaşadığı aşkta kime ihanet etmiş olur?

a. Fatih’e
b. Osman’a
c. Ali’ye
d. Süreyya’ya
e. Ömer’e

23. Romanın sonunda konakta ne çıkar?

a. Yangın
b. Su
c. Petrol
d. Altın
e. Kömür

24. Alevler ilk olarak konağın neresinde başlar?

a. Mutfağında
b. Bahçesinde
c. Selamlık tarafında
d. Yatak odasında
e. Banyosunda

25. Alevlerin içinde kim kalır?

a. Süreyya-Necip
b. Süreyya-Suat
c. Suat-Fatih
d. Fatih-Hacer
e. Suat-Necip


26. Romanda evli olan karakterler kimlerdir?

a. Ali-Ayşe, Mustafa-Sevgi
b. Fatih-Suat, Süreyya-Hacer
c. Süreyya-Suat, Fatih-Hacer
d. Remzi-Gül, Vamık-Azra
e. Ferhat-Şirin, Aslı-Kerem

27. Suat ile Süreyya niçin anlaşamazlar?

a. Geçim sıkıntısı yüzünden
b. Zevkleri uyuşmadığı için
c. Çocukları olmadığı için
d. Birbirlerini sevmedikleri için
e. Şiddetli geçimsizlik

28. Romandaki karakterlerin yaşadıkları ıstıraplar ve hayal kırıklıkları neden kaynaklanır?

a. Aşırı hassas ve duygusal olmalarından
b. Duygusuz olmalarından
c. Ayrı yaşamalarından
d. Kavuşamamalarından
e. Kara sevdadan

29. Süreyya’nın hayattaki en büyük kaygısı nedir?

a. Araba sahibi olmak
b. Uçak sahibi olmak
c. Motor sahibi olmak
d. Eş sahibi olmak
e. Deniz kenarında bir yalıda oturmak

30. Suat’ın tek kaygısı nedir?

a. Çocuk sahibi olmak
b. Kocasını mutlu etmek
c. Tarla sahibi olmak
d. Ev sahibi olmak
e. İş sahibi olmak

31. Roman nasıl başlar?

a. Süreyya’nın yağmurlu bir günde yürümeye başlamasıyla başlar
b. Süreyya’nın sisli bir gecede yürümeye başlamasıyla başlar


c. Süreyya’nın bağ evinde bunalıp Boğaziçi’ne gitmek istemesiyle başlar
d. Süreyya’nın iç sıkıntısıyla başlar
e. Süreyya’nın uyanmasıyla başlar.

32. Suat ve Necip hangi ünlü besteciye hayrandır?

a. Verdi
b. Mozart
c. Donizetti
d. Wagner
e. Çaykovski

33. Suat ve Necip’in ortak tutkuları nedir?

a. Keman
b. Bağlama
c. Viyolonsel
d. Piyano
e. Çello

34. Suat, Süreyya’nın hangi yönünü bayağı bulur?

a. Kumar oynamasını
b. İçki içmesini
c. Av merakını
d. Balıkçılık merakını
e. Spor merakını

35. Suat’ın merakı hangi sanat dalına yöneliktir?

a. Edebiyat
b. Müzik
c. Resim
d. Fizik
e. Tiyatro

36. Suat niçin Necip’e aşık olmuştur?

a. Kocasının ilgisizliğinden
b. Necip’in daha yakışıklı olmasından
c. Necip’in daha zengin olmasından
d. Kocasına nefretinden
e. Necip’e duyduğu hayranlıktan

37. Süreyya bencil midir?

a. Hayır, değildir.
b. Evet, bencildir.
c. Belki
d. Umursamıyorum
e. Bir arkadaşa bakmıştım.

38. Romanın asıl mekânı neresidir?

a. Bağ evi
b. Dağ evi
c. Köşk
d. Apartman
e. Pansiyon

39. Yangın nerede çıkar?

a. Bağ evi
b. Dağ evi
c. Köşk
d. Apartman
e. Pansiyon

40. Romanda olay zamanı hangi mevsimler arasında gerçekleşir?

a. Kış-Sonbahar
b. Yaz-Kış
c. Sonbahar-Kış
d. Yaz-Sonbahar
e. Sonbahar-Yaz

41. Suat ve Süreyya’nın kaç çocukları vardır?

a. 1
b. 2
c. 3 
d. 4
e. Hiç

42. Süreyya’nın “Fakat her şey boş değil mi? Ne olsa, ne yapılsa kış gelmeyecek mi?” cümlesi hangi ruh halini yansıtıyor?

a. Takıntılı
b. Kararlı
c. Duygusal
d. Acımasız
e. Kararsız

43. Suat ve Necip bu dünyada kavuşmuş mudur?

a. Evet, kavuşmuştur.
b. Hayır, kavuşmamıştır.
c. Belki
d. Olabilir
e. Hadi canım!

44. Suat ve Necip niçin intihar etmişlerdir?

a. Öbür dünyada kavuşabilmek için
b. Bir tepki olarak
c. Biz de ölecek miydik demek için
d. Kandırıldıkları için
e. Bu dünyada kavuşamadıkları için

45. Suat ve Necip’in kavuşmalarına ikinci engel nedir?

a. Anne babası
b. Süreyya
c. Fatih
d. Hacer
e. Ahlak ve toplum kuralları

46. Suat ile Necip birbirlerini severlerken Suat evli midir?

a. Evli
b. Bekar
c. Nişanlı
d. Sözlü
e. Dul

47. Eğer Suat ile Necip kavuşsa idiler toplumumuzdaki namus kavramını çiğnemiş olurlar mıydı?

a. Hayır, olmazlardı.
b. Evet, olurlardı.
c. Kime göre
d. Kesinlikle olamazlardı.
e. Bilmiyorum

48. Necip’in gözünden Suat nasıl bir karaktere sahiptir?

a. Namuslu bir kadındır.
b. Düşkün bir kadındır.
c. Karaktersizdir.
d. Bayağı bir kadındır.
e. Gereksizdir.

49. Suat ve Necip’in kavuşmalarına üçüncü engel nedir?

a. Süreyya
b. Fatih
c. Hacer
d. Suat’ın babası
e. Komşular

50. Romanda olaylar hangi bakış açısıyla anlatılmıştır?

a. Kahraman bakış açısı
b. İlâhî (hakîm) bakış açısı
c. Gözlemci bakış açısı
d. Öyküleyici anlatım
e. Açıklayıcı anlatım

Cevap Anahtarı :

1-B         2-D        3-A        4-C        5-E
6-D         7-A        8-B        9-A       10-A
11-D      12-C      13-B      14-E      15-B
16-C      17-D      18-A      19-C      20-C
21-E      22-D      23-A      24-C      25-E
26-C      27-B      28-A      29-E      30-B
31-C      32-A      33-D      34-D      35-B
36-A      37-B      38-C      39-C      40-D
41-E      42-E      43-B      44-A      45-E

46-A      47-B      48-A      49-C      50-B


SON TEKRAR İÇİN GENEL ÇALIŞMA


EYLÜL ROMANI İLE İLGİLİ SORULARIM (KENDİ SORULARIM)

 


1) Suat'a göre Necip'in ölümden kaçar gibi kaçtığı şey nedir?

Evlilik fikri ve eylemi

 

2) Suad, Süreyya ve Necip'in başka bir yere taşınacaklarını kimseye söylemeyeceklerine dair anlaşmalarına rağmen istemeden de olsa başkalarına söyleyip planı suya düşüren kişi kimdir?

Dadı Kalfa Behice

 

3) Suad, Necip gelince evde en çok hangi müzik aletini çalmak istiyordu?

Piyano

 

4) Süreyya'ya göre sabır ve tahammül konusunda lider sayılabilecek, örnek alınabilecek kişi kimdir?

Eşi Suad

 

5)Suad ve Süreyya'ya başka bir yere taşınması için gerekli olan parayı kim verdi?

Suad'ı babası

 

6) Suad ve Süreyya'nın başka bir yere taşınması için gerekli olan para hangi olaydan sonra geldi?

Suad, Süreyya'dan habersiz babasına mektup yazdı ve ev için ondan para istedi.

 

7) Eserde geçen ve Necip'in kullandığı "Layık olan kazanır ve kazanamayan layık değildir." sözü hangi ünlü Alman yazara aittir?

Goethe

 

8) Süreyya, yeni taşınıp oturacakları evi neye benzetti?

Mücevher kutusu, fildişi kule

 

9) Süreyya, yeni eve taşınacaklarını duydukları zaman kimlerin bu olaya tepki vereceğini, kızıp köpüreceğini düşündü?

Fatin ve babası

 

10) Eserin başında Suad'ın babasına yazdığı mektubu kim götürüp sonucunu bekleyerek geri döndü?

Dadı Kalfa Behice

 

11) Suad'ın Süreyya'dan duymayı hiç hazzetmediği kelime neydi?

Karıcığım

 

12) Necip, Suad'ı neye benzetiyordu?

Meleğe

 

13) Suad, yeni taşındıkları evin tek kusuru olarak neyi görüyordu?

Yemek için sürekli alt kata inmek zorunda kalmasını

 

14) Necip'e göre bir erkeğin hayatını kuru, yağmursuz, tesellisiz bir kara çöle döndüren durum neyin eksik olmasıdır?

Kadının

 

15) Suad, eşinin hangi zararlı şeyi kullanmasına şiddetle karşı çıkıyordu?

Sigara, tütün

 

16) Necip, yeni eve ziyarete giderken elindeki bir tomar kağıtta neler vardı?

Müzik notaları

 

17) Suad'ın Necip'e "Evlenmek için kafandan ne tür biri geçiyor, nasıl birini istiyorsun?" diye sorması sonucu aldığı cevap nedir?

Senin gibi bir kadın

 

18) Süreyya, eve pek gelmek istemeyen Necip'i hangi güzel etkinlik için çağırdı?

Suad-Süreyya evliliklerinin 6. yılını kutlamak için

 

19) Necip, kafasından geçenlerin Süreyyaca öğrenilmesi durumunda bu utanç verici durumdan kurtulmanın tek yolu olarak neyi görür?

Ölümü

 

20) Suad'ın eldivenlerini Necip nereden alarak cebine saklar?

Piyanonun üstünden

 

21) Necip'e göre dünyanın en üst ve en yüksek zevki nedir?

Müzik

 

22) Necip'in Suad'ın yanına sık sık gidip gelmesini kim farklı bir açıdan yorumlayarak olayı farklı bir yere sürükledi?

Süreyya'nın kız kardeşi Hacer

 

 

23) Suad'ın eldivenlerini Necip niçin alarak cebine saklar?

Suad'ın aşkından

 

24) Necip, hangi hastalığa yakalanır ve çok zayıflar?

Tifo

 

25) Necip, ne kadar süre çok hasta olarak yatar?

3 hafta

 

26) Necip'ten hastayken çıkan eldivenler konusunda kim sürekli sorular sorar?

Hacer

 

27) Necip'ten çıkan eldivenin kendi eldiveni olduğunu anlayan Suad neyi iyice anlar?

Necip'in kendisini iyice sevdiğini, aşık olduğunu

 

28) Necip'ten çıkan eldivenin kendi eldiveni olduğunu anlayan Suad nasıl bir duruma bürünür?

Olayın anlaşılacağından korkarak çok ürker ve kendinden geçer.

 

29) Süreyya, denize açılınca en çok hangi balığı tutuyor?

Lüfer

 

30) Esere göre yağmur ve hüzün ayı ne zamandır?

Eylül ayı olduğu zamandır.

 

31) Necip, kendisi gelince Suad'ın süslenmesini, güzel kıyafetlerini giymesini neye yorar?

Suad'ın da kendisini sevdiğine, değer verdiğine yorar.

 

 

32)  Suad ile Süreyya ilk defa hangi olaydan ötürü karşı karşıya gelip kavga ettiler?

Eski eve taşınma konusunda

 

33) Suad ile Süreyya'nın eski eve tekrar geri dönmesini enişte Fatin Bey neye benzetti?

Kırlangıçların yuvalarına dönmesine

 

34) Hacer, kocasının en çok  hangi özelliğinden dert yanmaktadır?

Cimriliği

 

35) Necip'ten uzun süre haber çıkmayınca  Fatin Bey bu konuda kim üzerinden bilgi aldı?

Arkadaşı Fehim Bey

 

36) Fatin Bey ile kayınpederi akşam tavla oyununu nesine oynamışlardı?

Bir çift potin ayakkabısına

 

37) Necip, Suad'a "Buralardan kaçalım, gidelim." deyince Suad neyi öne sürerek bu teklifi kabul etmedi?

Eşi Süreyya'yı

 

38) Hacer, yarı sarhoş haldeki Necip'e eldivenin sahibi kadına ne olduğunu sorunca aynı zamanda Suad'ı da yıkan nasıl bir cevap aldı?

Öldü, o yüzden o iş masal oldu.

 

39) Necip, gizlice aldığı eldivenin tekini kalbinin oradan çıkartıp Suad'a gösterince karşılığında Suad ne yaptı?

O da eldivenin diğer eşini cebinden çıkartarak ortaya koydu.

 

40) Süreyya için en büyük zevk nedir?

Süreyya için yelkenle gezmek ve balık tutmak vazgeçilmez bir zevktir.

 

41) Necip ile Süreyya arasındaki akrabalık ilişkisi nasıldır?

Necip Süreyya’nın halasının oğludur. Kuzenidir.

 

42) Eserin sonunda yaşanan üzücü, talihsiz olay nedir?

Yangın

 

42) Eserin sonunda ana kahramanlara ne olur?

Suad ve Necip yanan evde alevlerin ortasında kalarak ölürler.

 

43) Ailede Necip'e alttan alta ilgi duyan ve ona belki de aşık olan- Suad hariç- kişi kimdir?

Hacer

 

44) Eserin bakış açısı nedir?

İlahi (hâkim ) bakış açısıyla anlatılmıştır. 

 

45) Suad-Necip ilişkisinde Suad'ı kıskandıran ve sürekli Necip'i zor durumda bırakmaya çalışan kişi kimdir?

Hacer


EYLÜL ROMANI İLE İLGİLİ SORULAR, EYLÜL ROMANI SINAV SORULARI


.........sponsorlu bağlantılar....... ..........sponsorlu bağlantılar........

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "EYLÜL ROMANI İLE İLGİLİ SORULAR, SINAV SORULARI"

Back To Top -->