sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 84 ANKA YAY.

        12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ

12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI, 12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları,



derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için  12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI Sayfa 84


.

8. “Dost bî-pervâ felek bî-rahm ü devran bî-sükûn

Derd çok hem-derd yok düşmen kavî tâli zebûn”

Fuzuli

Kerem Gibi şiirinde Fuzuli’nin yukarıdaki beytinden iktibas (alıntı) yapılmıştır. Alıntı yapılan ifadeyi Nazım Hikmet hangi anlamda kullanmıştır? Açıklayınız.

CEVAP

Dost pervasız, felek acımasız, zaman sessiz
Dert çok hem dert yok düşman sağlam, güçlü talih ise alçak.) Fuzuli bu beytinde bireysel bir durumdan hareketle bir genelleme yapmıştır. Kerem Gibi şiirinde ise bu alıntı sosyalist ideoloji doğrultusunda, bu ideolojiyi anlayıp anlamamak, benimseyip benimsemek şeklinde "yüreklerin kulakları sağır" ifadesiyle de güçlendirilerek kullanılmıştır.



9. Kerem Gibi şiiriyle Kaldırımlar şiirini tema, yapı, dil ve anlatım yönlerinden karşılaştırınız. Farklılıkları belirleyiniz.

CEVAP

CEVAP İÇİN TIKLAYINIZ. 


10. Şiirde söylev havasını veren söyleyişleri belirleyiniz. Bu söyleyişlerin şiire katkısı ne olmuştur?

CEVAP

Bağır
        bağır
                bağır
                        bağırıyorum.
Koşun
         kurşun
                 erit-
                     -meğe
                             çağırıyorum.....


11. Kerem Gibi şiirinin Nazım Hikmet’in hayatı ve görüşleriyle nasıl bir ilişkisi vardır? Şairin biyografisinden yararlanarak açıklayınız.

CEVAP

.Nazım Hikmet bu şiiri, kendisiyle aynı yola baş koyan fakat sonrasında o yoldan - kendilerince- çekilmek zorunda kalan ve Nazım'a da bu konuda baskı yapan birkaç arkadaşı için yazmıştır. "Vazgeç bu sevdadan, görmüyor musun daha beter yakacaksın başını, fazla gelir sana bu yaşam tarzı" diyerek vazgeçirmeye çalışmışlardır Nazım hikmet'i sevdasından... Şiirin başlığının  "Kerem Gibi" olmasının sebebi, arkadaşlarının onun kavgasını KEREM İLE ASLI nın aşkına benzetmeleridir.





DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ. 



12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI



DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ. 


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk