sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Gamsızın Ölümü Tema, Olay Örgüsü, Temel Çatışma, Özet, Kişi, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi

 Reşat Nuri Güntekin Gamsızın Ölümü Tema, Olay Örgüsü, Kişi, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi

Gamsızın Ölümü Tema, Olay Örgüsü, Temel Çatışma, Kişi, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi, Gamsızın Ölümü Tema, Gamsızın Ölümü Olay Örgüsü, Gamsızın Ölümü Kişiler, Gamsızın Ölümü Zaman, Gamsızın Ölümü Mekan Gamsızın Ölümü Tahlili, HİKAYE TAHLİLLERİ 



derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için  Reşat Nuri Güntekin Gamsızın Ölümü Tema, Olay Örgüsü, Kişi, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

 Reşat Nuri Güntekin Gamsızın Ölümü Tema, Olay Örgüsü, Kişi, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi

20.yüzyılın en etkin romancılarından biri olan Reşat Nuri Güntekin Gamsız'ın Ölümü adlı hikayesinde mahallelinin Gamsız adını verdikleri bir sokak köpeğinden hareketle çocukların masum ve sevgi dolu dünyasını, duyarlılıklarını işliyor.


Sade ve canlı bir dille yazdığı eserlerinde Türkçemizi başarıyla kullanan Güntekin,  sosyal temalı bu hikayesinde de çocukların şefkatini aynı sıcak üslubuyla yansıtıyor.

Gamsız'ın Ölümü, "İnsan gibi anlayışlı, fakat insandan daha vefakâr" olan mahalle köpeği  Gamsız'la "ana mektep" öğrencilerinin dostluğunu, köpeğin trajik sonunu anlatan kalbe dokunan bir hikaye...


GAMSIZ'IN ÖLÜMÜ-REŞAT NURİ GÜNTEKİN

Özet

Talebe Bayramı nedeniyle öğrenciler ile öğretmenler hep birlikte bir çayıra geziye gitmeye hazırlanmaktadırlar. Bu gezide kafileye eşlik eden Gamsız isimli bir köpek de vardır. Bu köpek dört yavrusunun zehirlenerek öldürüldüğünü görmüş, o günden beri öğrencilerin en yakın dostu olmuştur. Çayıra vardıklarında öğrenciler neşe içinde koşturmaya başlamışlardır. Ancak öğrencilerin neşesi Gamsız’ın titreyerek yere düşmesi ile son bulur. Öğrencilerden biri Gamsız’ın zehirlendiğini görmüştür.

Öğretmenler öğrencilerin keyfinin kaçmasını istemedikleri için köpeği uzak bir yere götürürler ancak çocukların aklı Gamsız’dadır. İlerleyen dakikalarda Gamsız iyice kötüleşir. Tüm çocuklar onu görmek için koşuşurlar. Son bir hamle ile dereye doğru koşan köpek çocuklardan birini korkutur. Dereye düşen çocuğu Gamsız tutar. Öğretmenler yetişip çocuğu kurtarırlar. Gamsız son enerjisini burada tüketmiş ve hayata veda etmiştir.


Konusu: Ana okulu öğrencileri tarafından çok sevilen bir  mahalle köpeği olan Gamsız'ın ölümü

Teması: Hayvan sevgisi

Temel Çatışması: Hikâyedeki  çatışma öğretmenlerin Gamsız'ın ölmek üzere olduğunu fark etmeleri üzerine çocukları ondan uzak tutmaları, buna karşın çocukların köpeğe yakın olmak, onunla ilgilenmek istemelerinden doğmaktadır. 

Yapı Unsurları

OLAY ÖRGÜSÜ (Kronolojik Sıra)
  • Ana okulundaki öğrencilerin talebe bayramı için hazırlık yapmaları
  • Tüm talebelerin sokaklardan marşlar söyleyerek piknik alanına gitmeleri
  • Öğrencilerin Gamsız ile birlikte geziye gitmesi
  • Çocukların neşe içinde oyunlar oynamaları
  • Zehirlenen Gamsız’ın yere düşerek çırpınmaya başlaması
  • Öğrencilerin Gamsız’ı görmeye çalışmaları
  • Gamsız’ın can havliyle suya doğru atılması
  • Bir çocuğun dereye düşmesi
  • Gamsız’ın dereye düşen çocuğu kurtarması ve ölmesi

Kişiler

Hikâyenin başkişisi Gamsız isimli bir köpektir. Sarı tüylü, yaşlı bir köpek olan Gamsız, kalender hareketleriyle dikkat çekmektedir. Bunun nedeni dört yavrusunun gözlerinin önünde zehirlenmesidir. Gamsız, çocukların sevgilisi, en yakın arkadaşıdır.

Hikayedeki diğer kişiler ise öğrenciler ve öğretmenlerdir. Ancak bu kişilerin karakter özellikleri hakkında bir bilgi verilmemektedir.

Zaman

Hikâye Talebe Bayramı olarak kutlanan bir gün içinde başlayıp sona erer. Hikâye içinde kullanılan geri dönüş tekniği ile Gamsız hakkında bilgi sahibi oluruz.

Mekân

Hikâyede iki mekân göze çarpmaktadır. Birincisi okul, ikincisi çocukların geziye gittikleri çayırıdır.




Dil ve Anlatım Özellikleri: Yazar hikayesinde sade, canlı ve etkileyici bir dil kullanmıştır. Okuyucunun olaylar karşısındaki duygusal tutumunu etkileyecek tasvirleri oldukça dikkat çekicidir. 

Anlatım Türleri: Bu hikâyede kullanılan başlıca anlatım teknikleri “öyküleyici anlatım” ve “betimleyici anlatım”dır.

Anlatım Teknikleri: Bu hikayede “anlatma” ve “geriye dönüş” teknikleri kullanılmıştır.

Anlatıcı: Hikayedeki olaylar, ilahi bakış açılı hakim anlatıcı tarafından aktarılmıştır. Bu bakış açısında anlatıcı olayların öncesini ve sonrasını, kahramanların zihin dünyasını bilir. 


Gamsızın Ölümü Tema, Olay Örgüsü, Temel Çatışma, Özet, Kişi, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi




Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk