sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Servetifünun Edebiyatı Dönemi Tiyatrosu Genel Özellikleri, Temsilcileri, Eserleri

 Servetifünun Edebiyatı Dönemi Tiyatrosu Genel Özellikleri,Temsilcileri,Eserleri


Servetifünun Edebiyatı Dönemi Tiyatrosu Genel Özellikleri, Servetifünun Tiyatrosu Temsilcileri, Servetifünun Tiyatrosu Eserleri,


derskonum.com  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için  Servetifünun Edebiyatı Dönemi Tiyatrosu Genel Özellikleri, Temsilcileri, Eserleri üzerine bir paylaşım yapacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.


doğru konum = derskonum


İYİ ÇALIŞMALAR



Servetifünun Edebiyatı Dönemi Tiyatrosu Genel Özellikleri, Temsilcileri, Eserleri


VİDEO ANLATIM AŞAĞIDA

*II. Abdülhamit’in İstibdat dönemi olarak bilinen 1877-1908 yılları arasında Türk tiyatrosunda bir gelişme olmamış, tiyatromuz adeta durma noktasına gelmiştir.

 

* Tiyatroya destek veren Ahmet Vefik Paşa'nın gö­revden alınması

* Ahmet Mithat Efendi'nin yazdığı Çerkez Özdenler adlı piyesin oynanması nedeniyle Gedik Paşa Ti­yatrosunun yıktırılması

 

*Servetifünuncular kendi düşüncelerini yansıtan oyunların bu dönemde oynanmasına izin verilmeyeceğini bildikleri için tiyatro eseri yazmamışlardır.

 

 

* Servetifünuncular 1908’den sonra bazı tiyatro eserleri ortaya koymuşlardır. Ancak Servetifünuncuların bu piyesleri diğer türlere göre oldukça zayıftır.

 

*Bu denemelerde konuşma diline yaklaşmak için çaba gösterilmiş; eserlerde evlenme, boşanma ve kadınların medeni hakları gibi konular işlenmiştir.

 

Hüseyin Suat, Servetifünuncular içinde tiyatroyla en çok ilgilenen sanatçıdır. Başarılı bir tiyatro dili olan sanatçının “Kirli Çamaşırlar, Ahrette Bir Gün, Deva-yı Aşk, Kayseri Gülleri, Şehbal yahut İstibdatın Son Per­desi, Yamalar”  gibi eserleri vardır.

 

 

* Tiyatro alanında bir iki eser veren Halit Ziya, bu türde başarılı değildir. Kâbus adlı dramı ve Fransızcadan adapte ettiği iki tiyatro (Kabus, Füruzan, Fare) teknik olarak zayıftır.

 

Mehmet Rauf, roman dışında tiyatro eserleri de yazmıştır; Sansar, Pençe, Cidal Diken eserlerinden bazılarıdır.

 

*Cenap Şahabettin de bir iki eseriyle bu türe katkıda bulunur: Yalan ,Körebe,  Küçükbeyler


Celal Sahir Erozan:  Payitahtın Kapısında, Nedim ve Lale Devri


Ali Ekrem Bolayır: Baria, Sultan Selim
VİDEO ANLATIM AŞAĞIDA

Servetifünun Edebiyatı Dönemi Tiyatrosu Genel Özellikleri, Temsilcileri, Eserleri



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk