sponsorlu reklam Admatic -sponsor

10.Sınıf Roman Ünitesi Milli Edebiyat Romanı Özellikleri ve Temsilcileri

10.Sınıf Roman Ünitesi Milli Edebiyat Romanı Özellikleri ve Temsilcileri

10.Sınıf Roman Ünitesi Konu Anlatımı, 10.Sınıf Roman Ünitesi Milli Edebiyat Romanı Özellikleri ve Temsilcileri, PDF DERS NOTLARI, 


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.Sınıf Roman Ünitesi Milli Edebiyat Romanı Özellikleri ve Temsilcileri üzerine bir paylaşım yapacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen paylaşınız

Ünite  içeriği:

1-Genel Hatırlatma Bilgiler

2-Tanzimat Dönemi Romanı

3-Servertifünun Dönemi Romanı

4-Milli Edebiyat Dönemi Romanı



10.Sınıf Roman Ünitesi Milli Edebiyat Romanı Özellikleri ve Temsilcileri 

10.Sınıf Roman Ünitesi Milli Edebiyat Romanı


Genel Bilgiler
1911 yılında Selanik'te, Ömer Seyfettin, Ali Canip, Ziya Gökalp gibi gençlerin çıkarmaya başladıkları "Genç Kalemler" dergisi ile milliyetçilik cereyanı edebiyatta da başlamıştır. "Millî Edebiyat" sözü ilk olarak bu dergide kullanılır. Bu edebiyat özellikle toplumun içinde bulunduğu durumun etkisiyle oluşmuştur demek doğru olur. Büyük savaşların, mücadelelerin, toprak kayıplarının ve Anadolu'nun işgali söz konusudur. Sanatçılar da bu ortamdan etkilenmiş ve bu durumu eserlerine yansıtmışlardır.
        Bu dönem romancılarının ortak özellikleri, “toplumun ve bireyin problemlerini işlemek, memleket ve millet sevgisini romantik duygularla beslemek, millî değerlere sempati ile yaklaşmak” şeklinde özetlenebilir.


VİDEO ANLATIM AŞAĞIDA


Etkilendiği Edebiyat
Edebiyatımızda roman artık edebi bir tür olarak yüksek kaliteye ulaşmıştır. Bu dönemde başka edebiyatların etkisi azdır. Türk romanı ilk kez bu dönemde kavmi bir nitelik kazanmış, Türklerin uzak geçmişi işlenmeye başlanmıştır.



Edebi Akım
Romanlarda realizm yer yer natüralizm akımının etkisi görülmüştür.


Tema
Millî Edebiyat Dönemi’nde sosyal meselelerin ağırlıklı bir şekilde ele alındığı görülür. *Romanların ana temaları Türkçülük, yanlış batılılaşma, cehalet, yoksulluk gibi toplumsal ve siyasi konulardan alınmıştır.
*Tanzimat’tan bu yana görülen Doğu-Batı çatışması bu dönemde de eserlere konu olmuştur.




Kişiler/ Kahramanlar

Ulusal bir nitelik taşıyan bu edebiyatta tip ve karakterler Türk milletinin hayatından, Millî Mücadele’den alınır.



Mekan
Önceki dönemlerde İstanbul ile sınırlı olan roman; bu dönemde “memleket edebiyatı” hareketinin ilk örneklerini vermiş, ilk defa gerçek anlamda Anadolu coğrafyası ve Anadolu insanı ele alınmıştır.Realizm etkisi ile gözlem önemsenmiş. Geniş geniş betimlemeler yapılmıştır.



Dil Anlatım/ Üslup
Bu dönemde romanlar, Yeni Lisan hareketinin etkisiyle sade bir Türkçeyle kaleme alınır.


VİDEO ANLATIM AŞAĞIDA

Teknik
Tekniksel kusurlar Servetifünun edebiyatında ortadan kalkmıştı.Bu dönem romanları ustalıkla yazılmıştır.



Temsilciler
Servetifünun ve milli edebiyat romanı karşılaştırması




10.Sınıf Roman Ünitesi Konu Anlatımı, 10.Sınıf Roman Ünitesi Milli Edebiyat Romanı Özellikleri ve Temsilcileri, PDF DERS NOTLARI, 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk