sponsorlu reklam Admatic -sponsor

10.Sınıf Edebiyat Biryay Yayınları Kitap Cevapları Sayfa 129

     10.Sınıf Edebiyat Biryay Yayınları Kitap Cevapları Sayfa 129


10.Sınıf Türk  Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Kitap Cevapları,2020 2021 10.Sınıf Türk  Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları,Kitap Cevapları,



derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 2020 2021 10.Sınıf Türk  Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Kitap Cevapları SAYFA 129  bir paylaşım yazacağız. 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen paylaşınız





.

.

DİL BİLGİSİ
..
1. Aşağıda verilen cümlelerde altı çizili kelime gruplarında koyu yazılan kelimeleri inceleyiniz. Bunların kelime grubundaki işlevini söyleyiniz.

 

Anlatır durur bize, eski zaman destanları Çok mucize becermiş

nice şanlı, korkusuz yiğidi;

 

İyi yürekli kızına ancak

şöyle bir yorumlama yapabildi Hatun:

 

Sonradan şu dünyada

daha ne büyük şana kavuştuydu,

Her ne kadar yaman bir düşmanım idiyse de üzüldüm öldüğüne.”

 

Kocaman kılıcını yukarıya kaldırdı,

 

Bu büyük felâketin öyküsü üzerine


  • Cevap: Altı çizili kelime gruplarında koyu yazılan kelimeler sıfat tamlamalarıdır. Bir veya daha fazla sıfatın bir (veya daha fazla) ismi sayı, renk, biçim, hareket, durum, sayı ve yer bakımından nitelediği veya belirttiği kelime gruplarına sıfat tamlaması denir. Sıfat tamlamalarında tamlayan sıfat, tamlanan ise isimdir. Sıfatlar olmasaydı sıfat tamlaması gibi bir kelime grubu oluşmazdı.

2. Aşağıda verilen cümlelerde ayraçla boş bırakılan yerlere uygun noktalama işaretlerini getiriniz.
Cevap:
Ülkemiz keneler için hayli uygun bir coğrafi yapıya sahip(.) Kenelerle hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde daha sık karşılaşılır(.) Kenelerin bazı türlerinin taşıdığı zararlı mikroorga- nizmalar(,) hayvanlarda herhangi bir hastalığa yol açmasa da insanlarda Kırım()Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına neden olabilir(.) İsminden de anlaşıldığı gibi bu hastalık ilk defa Kırım ve Kongo()da görülmüştü(.) Kırım()Kongo kanamalı ateşi virüsünün neden olduğu hastalık özellikle göçmen kuşların göçleri ile diğer ülkelere yayıldı(.) Hastalık çoğunlukla kenenin vücuda tutunması ile bulaşır(.)

3. Aşağıda verilen metindeki yazım yanlışlarını bulunuz. Bulduğunuz yanlışların altını çiziniz.

Homeros, antik Yunan edebiyatının en büyük destanları İlyada ve Odysseia’nın yaratıcısı olarak kabul edilir. Yaşamına ilişkin pekaz bilgi bulunmakla birlikte, çoğu tarihçi, Homeros’un MÖ 9. ya da 8. yüzyılda yaşamış bir İyon olduğu konusunda birleşmektedir. İlyada ve Odysseia, antik çağdan bu yana batı edebiyatını da derinden etkilemiş, modern dillere sayısız çevirileri yapılmıştır. Bu yapıtla- rın asıl değeri, kahramanlık seruvenleriyle ilgili yüceltici anlatımdan zaman zaman sıyrılarak derin insani duyguları da işliyen şiirsel dilinden gelir.

  • Cevap: Kelimelerin altı mavi renkle çizilmiştir. Kelimelerin doğru yazımı ise aşağıda verilmiştir.

 pek az
 Antikçağ
 Batı edebiyatı
 serüvenleriyle
 işleyen

Homeros, antik Yunan edebiyatının en büyük destanları İlyada ve Odysseia’nın yaratıcısı olarak kabul edilir. Yaşamına ilişkin pekaz bilgi bulunmakla birlikte, çoğu tarihçi, Homeros’un MÖ 9. ya da 8. yüzyılda yaşamış bir İyon olduğu konusunda birleşmektedir. İlyada ve Odysseia, antik çağdan bu yana batı edebiyatını da derinden etkilemiş, modern dillere sayısız çevirileri yapılmıştır. Bu yapıtların asıl değeri, kahramanlık seruvenleriyle ilgili yüceltici anlatımdan zaman zaman sıyrılarak derin insani duyguları da işliyen şiirsel dilinden gelir.



.





2020 2021 10.Sınıf Türk  Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Kitap Cevapları

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk