GÜN UZAR YÜZYIL OLUR KİTAP SORULARI

..........sponsorlu bağlantılar......... .........sponsorlu bağlantılar.......
.........sponsorlu bağlantılar....... .........sponsorlu bağlantılar.......

GÜN UZAR YÜZYIL OLUR KİTAP SORULARI


GÜN UZAR YÜZYIL OLUR KİTAP SORULARI,GÜN OLUR ASRA BEDEL KİTAP SORULARI,GÜN UZAR YÜZYIL OLUR KİTAP SINAV SORULARI,KİTAP SORULARI,GÜN OLUR ASRA BEDEL İLE İLGİLİ SORULAR,GÜN UZAR YÜZYIL OLUR İLE İLGİLİ SORULAR

GÜN UZAR YÜZYIL OLUR – ESER SORUSU ( TEST )  /  CENGİZ AYTMATOV
1) Cengiz Aytmatov, romanlarında hayvan figürlerine sık sık yer verir. Nitekim son romanı Ebedi Gelin, bir kar parsının yaşam tasviriyle başlar. “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanı aynı şekilde bir hayvan figürüyle başlamaktadır. Bu hayvan aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kaplan
b) Tilki
c) Leopar
d) Jaguar
e) Kurt
2) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” adlı romanında, başkahramanın adı nedir?
a) Ukubala
b) Kazangap
c) Yedigey
d) Edilbay
e) Şaymerden
3) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, yasak bölge olan ve sık sık bahsedilen bozkırın adı nedir?
a) Kazalinsk
b) Kıysıksay
c) Ana-Beyit
d) Sarı Özek
e) Beşağaç
4) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, başkahraman Yedigey ‘in makasçı olarak çalıştığı, aynı zamanda Yedigey ‘e ön ad olan istasyonun adı nedir?
a) Boranlı
b) Kumbel
c) Kızıl Orda
d) Jangeldi
e) Tögrek-Tam
5) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, başkahraman Yedigey ‘in mesleği nedir?
a) Terzi
b) Maden işçisi
c) Çiftçi
d) Kontrolör
e) Makasçı
6) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, başkahraman Yedigey ‘in emektar devesinin adı nedir?
a) Karanar
b) Ukubala
c) Şaymerden
d) Jangeldi
e) Akmaya
7) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, bilimsel araştırmalar yapan, yüzer üs durumundaki uçak gemisinin adı nedir?
a) Globalink
b) Konventsiya
c) Kazalinsk
d) Kızıl Orda
e) Zaripa
8) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, en az başkahraman Yedigey kadar önem arz eden, ölümü ve defnedilmesi ile romanın başlatıldığı Yedigey ‘in makasçı arkadaşı kimdir?
a) Edilbay
b) Ukubala
c) Kazangap
d) Şaymerden
e) Kopsan
9) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, sık sık adı geçen göl hangisidir?
a) Aral
b) Hazar
c) Volga
d) İdil
e) Zaripa
10) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, mankurtlaştırılan oğlunu kurtarmak için tek başına Sarı Özbek bozkırına giden, ancak oğlu tarafından vurularak,  adının verildiği Ana-Beyit gömütlüğüne gömülen söylence kahramanı kadının adı nedir?
a) Ukubala
b) Nayman Ana
c) Zaripa
d) Zaripa Ana
e) Juanjuan


CEVAPLAR:
1) B     2) C    3) D    4) A     5) E    6) A    7) B     8) C     9)A    10) B

1) Sarı-Özek nasıl bir yerdir?

A) Develer olan, küçük sevimli bir kasaba
B) Kişiler arası dayanışmanın güçlü olduğu, minyatür şehir
C) Develer olan 8 haneden oluşan küçük yaşanması güç bir çöldür
D) Mankurtların yaşadığı orman

2)İstasyonun adına niçin “Boranlı-Burrannı” denilmiştir?

A)Yedigey’in lakabı olduğu için
B) Kazangap’ın babasının ismi olduğu için
C) Kış aylarında boranlar koptuğu zaman evler kar altında kalıp yollar yok olduğu için
D) Kazangap’ın çocuklarının ismi olduğu için

3)Tramlen yörüngesindeki parite istasyonuna gönderilen iki görevlinin kaybolup gittikleri gezegenin adı nedir?


A) İye
B) Galaksi
C) Orman-göğsü
D) Andersan

4) Abutalip niçin tutuklandı?

A) Savaştan kaçtığı için
B) Eskiden esir tutulduğu için
C) Yazdığı yazılar yüzünden
D) Kazangap’ın ölümüne sebep olduğu için

5) 1953 yılının son günü Kuttabayev ailesi ne yapmıştır?

A) Tutuklanmıştır.
B) Şenlik düzenlemiştir.
C) Sarı-Özek’i terk etmiştir.
D) İstasyonu yakmışlardır.

6) Ana-Beyit Mezarlığı adını nereden alır?

A) Nayman Ana’nın isteği üzerine Ana-Beyit denmiştir.
B) Yedigey’in babası Beytten’den almıştır.
C) Sarı Özek’te Nayman Ana’nın gömüldüğü yere Ana Beyit diyorlar.
D) Sarı özek halkı bu adı vermiştir.

7) Kazangap kimi trenin altına ezilip, ölmekten kurtarmıştır?

A)Yedigey
B)Abilov
C)Abutalip
D)Ayzade

8) Dönenbay kuşunun efsanesini kimler kaleme almıştır?

A) Abutalip-Yelizarov
B) Abutalip-Yedigey
C) Kazangap-Yedigey
D) Yedigey

9) Nayman Ana nasıl ölmüştür?

A) Trenin altında ezilerek ölmüştür.
B) Deveden düşerek boynunu kırar ve ölür.
C) Hastalanınca Kumbel’e gitmek için yola çıkar; fakat yolda sıcağa ve susuzluğa dayanamayıp ölür.
D) Mankurt’un fırlattığı ok sol böğrüne saplanıp onu öldürür.

10) Orman-göğsü gezegeninin ortalama insan ömrü ne kadardır ?

A)30-60 yıl
B)100-120 yıl
C)130-140 yıl
D)50-60 yıl

11) Mankurt ne demektir?

A) Savaşta kurtulan insan
B) Geçmişini tamamen unutan, efendisine köpek gibi sadık, köle
C) Çarşıda satılan köleler
D) Uzaylıların kaçırıp işkence yaparak öldürdükleri insan

12) Nayman Ana’nın oğlu savaşta nasıl kaybolmuştur?

A) Uzaylılar kaçırmıştır.
B) Vurulunca attan düşüp üzengiye takılmış, korkuya kapılan at binicisini sürükleyip getirmiş uzaklara.
C) Savaşta vurulunca kaçamamış, düşmanlar eziyet edip parçalamıştır.
D) Düşmandan kaçarken Jaun-Jaunların arasına girmiştir.

13) Nayman Ana’yı kim öldürmüştür?

A) Abutalip
B) Abilov
C) Oğlu
D)Jaun-Jaunlar

14) Yedigey ve Ukubala birkaç gün Kazangap’ın evinde kaldılar, sonra yol işçilerinin kaldığı barakada onlara da bir oda verildi ve oraya taşındılar.
Paragrafın akışına göre cümlenin devamı nasıl olmalıdır?


A) Bu durumdan çok rahatsız oldukları belliydi.
B) Boranlıdaki hayatları böyle başladı.
C) Kazangap’la bu şekilde tanıştılar.
D) Daha sonra oradaki istasyonda çalışmaya başladılar.

15) Orman-göğsü gezegeninde yaşayan uzaylılar güneşe ne ad vermişlerdir?

A) İye
B) Sunny
C) Atike
D) Yıldız

16) Orman göğsü gezegeninde bir gün kaç saattir?

A) 24
B) 12
C) 36
D) 28

17) İnsanlara işkence edip mankurt olmalarını sağlayanlar kimlerdir?

A) Sarı Özek halkı
B) Jaun-Jaunlar
C) İngilizler
D) Naymanlar

18) Yedigey, devesini nereden almıştır?

A) Kumbal kasabasından
B) Babası almıştır.
C) Kazangap hediye etti.
D) Sarı Özek’te başıboş dolaştığını görünce sahiplenmiştir.

19) Avıl nedir?

A) Köy
B)Erkek deve
C)Dişi deve
D)Çöl

20) Abutalip, çocuklarına miras olarak ne bırakacaktır?

A) Devesini
B) Evini
C) Yazdığı anıları
D) Hiç çıkarmadığı saatini

CEVAPLAR:

1) C         2) C      3) C       4) C       5) B      6) C      7) C        8) A         9) D      10) C

11) B    12) B     13) C    14) B     15) A    16) D     17) B     18) C       19) A      20) C

.........sponsorlu bağlantılar....... ..........sponsorlu bağlantılar........

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "GÜN UZAR YÜZYIL OLUR KİTAP SORULARI"

Back To Top -->