sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 49

2019 2020 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayınları
11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları, Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa, 


Ekoyay yayınları 11 sınıf edebiyat kitabı cevapları


DEĞERLİ derskonum.com TAKİPÇİLERİ


YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILINDA DA BERABER OLACAĞIZ..

11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı DERSİNİN KİTAP CEVAPLARI SİTEMİZDE YAYINLANACAKTIR..

KİTAP CEVAPLARINI OKUL DERSLERİNE PARALEL ŞEKİLDE YAYINLAMAKTAYIZ.


EĞER ACİL DURUM VARSA YORUM KISMINA YAZINIZ 😁



11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ KİTAP CEVAPLARISAYFA 49

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 49 Cevabı



Sayfa 49 8. Ayhan’ın çalıştığı iş hanının ve atölyenin tasvirlerini, Ayhan’ın ruhsal ve ekonomik durumunu yansıtması açısından inceleyiniz.

 Cevap: Ayhan'ın çalıştığı iş hanının kirli, genzi tıkayan pis ortamı küçük yaşında hayatın yükünü omuzlayan, azmiyle hayat mücadelesi veren, kardeşlerine bakmak zorunda olan küçük bir işçi çocuğun yaşadığı zorlukları  gerçekçi biçimde yansıtan bir mekan konumundadır...


 9. Okuduğunuz hikâyenin olay zamanını ve anlatma zamanını belirleyiniz. 
Cevap: Hikaye; anlatıcının iş hanına gelmesiyle başlayıp ustasının küçük işçiyi çağırmasıyla bitiyor. Anlatma zamanı olay zamanından sonradır. 



10. Metindeki halk diline özgü söyleyişleri tespit ediniz. Yazarın anlatımında bunu tercih etmesini açıklayınız. Cevap: Halk diline özgü söyleyişler➜ "Az evvel kâat kestirmeye gitti." "Ne gibi amıca" Yazarın halk söyleyişlerine yer vermesinin sebebi halk içinden seçtiği hikaye kişilerinin sosyal ve kültürel yapısını, karakter özelliklerini kendi ağızlarından gerçekçi bir biçimde yansıtmaktır. 


11. Okuduğunuz hikâyede zamanda geriye dönüşün yapıldığı bölümleri bulunuz. 
Cevap:"Bu arada her gün, sabahın beşinde çalar saatin sesiyle uyandığını, gaz ocağına çaydanlığı oturttuğunu, bulaşıkları yıkadığını, çarşıdan ekmek peynir aldığını, altıya doğru kardeşlerinin karnını doyurup altı buçukta omuz omuza işçi kalabalığıyla vapura binip yedide köprüye geldiğini, yediyi çeyrek geçe de atölyede iş başı yaptığını öğrendim." 


12. Çevrenizde çocuk yaşta çalışan ve eğitimine devam edemeyen Ayhan gibi çocuklar var mı? Bu durumdaki çocuklarla ilgili neler yapılması gerekir? Görüşlerinizi belirtiniz. Cevap: Yorum sizin 

13. Okuduğunuz hikâyedeki olayları, birbirileriyle uyumları açısından değerlendiriniz. 
Cevap: Hikayedeki olaylar baştan sona birbiriyle uyumlu olacak şekilde kurgulanmıştır. 


14. Okuduğunuz hikâyenin teması, konusu ve iletisiyle yazarın benimsediği toplumcu–gerçekçi hikâye yazma anlayışı arasında bir ilişki var mı? Görüşlerinizi belirtiniz. 
Cevap: Toplumcu gerçekçi hikayelerde işçilerin, dar gelirlilerin dünyası, köylülerin sorunları vb. sosyal konular işlenir. Hikayenin teması, konusu ve iletisi de yazarın benimsediği toplumcu-gerçekçi anlayışı yansıtmaktadır. 

15. Harika Çocuk hikâyesi gibi Orhan Kemal’in birçok hikâyesi, çocuklara karşı sorumluluk duygusu oluşturan bir niteliğe sahiptir. Yazarın 72. Koğuş adlı hikâye kitabı 1967 yılında tiyatroya, 1987 yılında da sinemaya uyarlanmıştır. Yazarın hikâyelerine olan bu ilgiyi nasıl yorumlarsınız?
 Cevap: Bu ilgi Orhan Kemal'in eserlerinde gerçekçi bir bakış açısıyla işlediği toplumsal konuların sinema ve tiyatrolar için de önemli bir konu kaynağı olduğunu Arkadaşlarınla Paylaş gösterir. Eserleriyle, toplumsal yaşamımızın değişim dönemlerini birey-toplum ilişkileri çerçevesinde gerçekçi bir biçimde dile getiren Orhan Kemal'in eserlerindeki konu-tema, karakterler, yazarın dil ve üslup özellikleri bu eserlerin sinema ve tiyatroya uyarlamaları için de uygun bir malzemedir. 


16. Okuduğunuz metinden aşağıdaki tabloda belirtilenlere örnekler veriniz. Bu kavramlara yazarın bilinçli şekilde değindiğini söyleyebilir misiniz? 
Doğru sözlü olma Davranışlarının sorumluluğunu alabilme Etik davranma Azimli olma Açık ve anlaşılır olma Aileyi önemseme Paylaşma Tahammül etme Cömert olma Çalışkan olma Merhametli olma Fedakârlık yapma 
Cevap: 
Paylaşma-cömert olma: Ayhan'ın ekmeğini bölerek anlatıcıya uzatması 
Aileyi önemseme-fedakarlık yapma: Ayhan'ın her gün, sabahın beşinde uyanması, bulaşıkları yıkaması, çarşıdan ekmek peynir alması, altıya doğru, kardeşlerinin karnını doyurması Yazar bu kavramlara tabii ki bilinçli şekilde değinmiştir


Kaynak: 11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 2. Ünite Hikaye Sayfa 44, 45, 46, 47, 48, 49 Harika Çocuk Metni Etkinlik Soruları

İYİ ÇALIŞMALAR


KİTABIN TÜM SAYFALARI İÇİN TIKLAYINIZ. 

KİTABIN TÜM SAYFALARI İÇİN TIKLAYINIZ. 

3 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk