sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi

Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi
Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi,Salur Kazan’ın 7 Başlı Ejderhayı Öldürmesi,Hikayenin özeti,konusu,olay örgüsü,kahramanları,zaman,mekan tahlilleri


Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi

Türk edebiyatının en önemli kaynaklarından birisi olarak kabul edilen Dede Korkut Hikâyeleri’nin yeni bir nüshası bulundu! Almanya ve Vatikan’da tutulan nüshalardan farklı olarak, bu kopyada şimdiye kadar bildiklerimize ek başka bir destan daha bulunuyor. Huzurlarınızda Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi!
25 Nisan’da başlayan Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu’nda haberi verilen kayıp destan, Prof. Dr. Metin Ekici tarafından paylaşıldı.
Bu zamana kadar bildiklerimiz bizlere Dede Korkut Destanları’nın 12 tane olduğunu söylüyordu. Kopyalardan birisi Vatikan, diğeri ise Almanya’nın Dresden şehrinde tutuluyor. Yapılan bu keşifle el yazmalarının sayısı 3’e çıktı. Kültürel tarihimiz için büyük önem arz eden bu gelişme Türk Dil Kurumu, Bayburt Valiliği, Bayburt Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu iş birliği ile düzenlenen “Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu”nda duyuruldu.

Türkistan coğrafyası Orta Asya’da bulunan Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Rusya ve Çin topraklarının bir kısmını kapsıyor. 3. nüsha ise tam olarak Kazakistan’ın Mangışlak bölgesinde ortaya çıkıyor

Yeni keşif ‘Türkistan Nüshası’ olarak adlandırılacak

Mangışlak bölgesinde bulunan yeni el yazmasını, “Türkistan Nüshası” olarak anacaklarını belirten Ekici açıklamalarına şöyle devam ediyor:

13. Destan’ı Ötüken Neşriyat etiketiyle okuyacağız

Dede Korkut’un kayıp destanı “Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi”ni de içeren 3. nüshanın keşfi sonrası gözler bu yeni metni nasıl okuyacağımız sorusuna çevrilmişti. Yeni destan Ötüken Neşriyat tarafından oldukça özenli bir baskıyla geleceği haberi paylaşıldı. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk