sponsorlu reklam Admatic -sponsor

“Doğa, bir sanat yapıtı olarak görüldüğü zaman güzeldir.” sözüyle Kant, ne anlatmak istemektedir? Açıklayınız.

Doğa bir sanat yapıtı olarak görüldüğü zaman güzeldir
“Doğa, bir sanat yapıtı olarak görüldüğü zaman güzeldir.” sözüyle Kant, ne anlatmak istemektedir? Açıklayınız.

Genellikle filozof ve estetikçiler, doğa güzelliği ile sanat güzelliği arasında kesin sınırlar çizerek, sanat güzelliğini doğa güzelliğine üstün tutmaktadır. Hatta bazıları çok ileri giderek doğa güzelliğinin ancak sanat güzelliği ile bir sona kavuşacağını söylüyorlar. Örneğin romantizm geleneğinden gelen Delacroix bunlardan biri. Delacroix, “Biz romantik olduktan sonra dağlar güzelleşti.” Sözü tamda bunu ispatlar nitelikte.

Ancak İngiliz ressamların daha sonra dağları göründüğü gibi doğal bir şekilleriyle resmetmesinin ardından bu bakış açısı değişmeye başlamıştır. Yani İngiliz ressam Thames’in dağları sisli bir şekilde çizmesi ve bu resminde insanlar tarafından beğenilmesi farklı bir bakış açısına neden olmuştur. Yani dağların güzelliği zaten var olan güzelliktedir. Dağlar sisli de olsa olmasa da doğa güzelliği her zaman üzerinde sirayet eder.


Dolaysıyla sanat güzelliği doğa güzelliğine götüren bir kılavuz olmakta ve doğadaki güzelliklerin daha iyi kavranmasında yardımcı oluyor. Çünkü doğadaki güzellikleri fark edip kavramak için belli bir estetik tavrın sergilenmesi önemli. Bu tavrı da ancak sanatla ulaşmak mümkün. Bu nedenle   Kant’ın “Doğa, bir sanat yapıtı olarak görüldüğü zaman güzeldir.” Sözünü bu açıklamalar eşliğinde anlamak gerekir. Ancak böyle estetik bir tavır sayesinde doğa, zaman ve mekân realitesinden sıyrılarak tinsel bir biçim alabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk