DERSKONUM.COM

Tarık Buğra OSMANCIK İle İlgili Sınav Soruları ve Cevapları

..........sponsorlu bağlantılar......... .........sponsorlu bağlantılar.......



OSMANCIK ROMANI SORULARI VE CEVAPLARI, 
Tarık Buğra OSMANCIK İle İlgili Sınav Soruları ve Cevapları, tarık buğra osmancık ile ilgili soruları ve cevapları, 

 OSMANCIK - TARIK BUĞRA


sınav -1 

1) Domaniç temmuzlarının birinde bir gece vakti gökteki samanyolu aşağıdakilerden hangisine benzetilmiştir? ( s.9 )
A)    Sırma Kemer
B)    Altın
C)    Gümüş Tepsi
D)    Büyülü Bir Alem
E)     Ruhtaki Aydınlık

SORU-2) Romanda Osmancık’ın çocukluğunun anlatıldığı bölümün başlığı aşağıdakilerden hangisidir? (s. 7 )
A)    Çatışmanın Dışında Bir Adam
B)    İlkbahar Selleri
C)    Bir Kuluçka Meseli
D)    Kader Yılları
E)     Çocukluk Yılları

SORU-3) Edebali’ye göre tek yiğit kimdir? ( s. 13 )
A)    Osmancık
B)    Öfkesini yenen kişi
C)    Süleyman Şah
D)    Ülkesi için savaşan kişi
E)     Yarınlara gönül vermiş kişi

SORU-4) Osmancık ,Mihail Kosses’i Aya Nikola’ın haydutlarından kurtardığı sırada  Mihail Kosses’in yanında kim vardı? ( s.16 )
A)    Zoe (kızı)
B)     Karaca Hisar Tekfürü
C)    Kalanoz
D)    Aya İrini
E)     Yorgopulos

SORU-5) Osmancık’ın atının adı nedir? ( s. 17 )
A)    Al Işık
B)     Altın Yayla
C)     Düldül
D)    Rintintin
E)     Rüzgarın Oğlu

SORU-6)  Mihail Kosses’ler kaç katlı bir yapıda oturuyorlardı? ( s. 17 )
A)    2 katlı bir yapı
B)     Müstakil bir şato
C)     Yüksek bir kale
D)    3 katlı bir konak
E)     2 katlı bir han

SORU-7)  Osmancık, Mihail Kosses’in kız kardeşine aşık olur; kız da ona…Fakat bu kız sonradan Kalanoz’la evlenecektir. Bahsedilen kızın adı nedir? ( s.22 )
A)    Serafina
B)     Veranova
C)     İvonova
D)    Aya İrini
E)     Zoe

SORU-8)  Sungur Tekin ve Gündoğdu Osmancık’ın nesi olmaktadır? ( s.26 )
A)    Ağabeyleri
B)     Amcaları
C)     Amca Çocukları
D)    Dayıları
E)     Dedeleri

SORU-9) Edebali’nin köyünün adı nedir? ( s.41 )
A)    Horasan
B)    Kayadibi
C)    İtburnu
D)    Kurbağagözü
E)     Tavşanayağı

SORU-10)  Şeyh Edebali’nin konuk evine benzeyen evinin iç avlusunun ortasında bir şadırvan vardı. Her köşesinde bir musluk bulunan bu şadırvan hangi geometrik şekilde yapılmıştır?(s.42,78 )
A)    Üçgen
B)     Dörtgen
C)     Beşgen
D)    Altıgen
E)     Yedigen
SORU-11)  Edebali’nin oğullarının adları nelerdir? ( s. 45 )
A)    Dursun Fakı,Hasan
B)     Kumral Abdal,Aslan Hasan
C)    Hüsamettin ,Turgut
D)    Konur Alp,Ak Temür
E)     Mahmut Bey,Ahmet bey
SORU-12)  Edebali’nin kızı Malhun hatun için dünürler gönderen ve onu kendisine eş etmek dileyen fakat Edebali istemediği için  emeline ulaşamayan Selçuklu adamı Al Zahid hangi ilin  beyi idi? ( s.53 )

A)    Manisa
B)     Konya
C)     Erzurum
D)    Eskişehir
E)     Elazığ
SORU-13)  Edebali kızını Al Zahid’e vermediği için onun şehrinden korkarak köyünden taşınır. Söğüt’ e yakın bu yeni yerin adı nedir? ( s. 54 )
A)    İtburnu
B)     Kayadibi
C)     Serinhisar
D)    Tepe Pınar
E)     İkitelli
SORU-14)  Edebali’nin eşinin adı nedir? ( s.75 )
A)    Ildız Hatun
B)     Malhun Hatun
C)     Nene Hatun
D)    Kösem Sultan
E)     Nene Hatun



SORU-15)  Edebali’nin kızı Malhun Hatun Osmancık’la evlendiğinde  kaç yaşındaydı?(s.76 )
A)    19
B)     18
C)     17
D)    16
E)     15
SORU-16)  Osmancık Malhun’la evlenmek istediğinde kendi kaç yaşındaydı? ( s.76 )
A)    15
B)     16
C)     17
D)    18
E)     19
SORU-17)  Edebali’nin büyük oğlu Malhun Hatun’un abisinin adı nedir? ( s. 87 )
A)    Gazi Rahman
B)     Konur Alp
C)     Dursun Fakı
D)    Mahmut
E)     Kumral Abdal
SORU-18)  Ertuğrul Gazi, oğluna Malhun Hatun’u istetmek için üç arkadaşını dünürlüğe göndermişti?Üç arkadaşından hangisi aşağıdaki seçeneklerde geçmektedir? ( s. 95 )
A)    Kumral Abdal
B)     Hüsamettin Bey
C)    Kara Tekin
D)    Konur Alp
E)     Orhan             Bey
SORU-19)  Osmancık ile Malhun Hatun’un nikahını kim kıymıştır? ( s. 97 )
A)    Konur Alp
B)     Dursun Fakı
C)     Ak Temür
D)    Mihail
E)     Ildız Hatun
SORU-20)  Dündar Bey Ertuğrul Gazi’nin nesi olmaktadır? S. 100 )
A)    Kardeşi
B)    Abisi
C)    Amcaoğlu
D)    Halaoğlu
E)     Oğlu
SORU-21)  Malhun Hatun’la Osmancık Harlak Yolu’na gittiklerinde taştan örme kulübe çevresinde iri 5 köpek onlara saldıracakken ,Adsız Derviş’in  köpeği Osmancık’ı tanır ve diğerlerini durdurur. Bu köpeğin adı nedir? ( s 101,153,348 )
A)    İtburnu
B)     Karabaş
C)     Kocabaş
D)    Bozoğlan
E)     Sarıkız





SORU-22)  Osmancık’ın abisi Savcı Bey’in hanımının adı nedir?
A)    Ayna Melek
B)     Aydos
C)     Kutlu Sultan
D)    Cankız
E)     Banu Çiçek
SORU-23)  Kayı boyundan Gazi Rahman Dodurga obasından hangi kıza gönül vermiştir? ( s.134 )
A)    Kutlu Melek
B)     Ümmühan
C)     Selcen Hatun
D)    Banu Çiçek
E)     Ay Kız
SORU-24)  Osmancık’ın yeğeni Bay Koca kimin oğludur? ( s. 142 )
A)    Savcı Bey
B)     Dündar Bey
C)     Gündüz Bey
D)    Süleyman Şah
E)     Ertuğrul Bey
SORU-25)  Aya Nikola’nın adamları Mihail Kosses’e kötülük etmek ve baskın vermek için Kosses’in mekanını bastıklarında, Osmancık Mihail’e yardım etmesi için 15 adamını gönderdi. Bu yardım ekibinin başında kim vardı? ( s.147 )
A)    Gazi Rahman
B)     Konur Alp
C)     Mahmut Bey
D)    Sungur
E)     Akça Koca
SORU-26)  Harlak Köyünde oturan Gökçe Bacı’ın oğlu karakaşlı, karagözlü Selcen’in kocasının adı nedir? ( s.147 )
A)    Derviş Uruz ( Osmancık ona Harlak’ta toprak bağışlamıştır. )
B)    Bican Abdal
C)    Mescit Osman
D)    Aybala
E)     Erdoğmuş
SORU-27)  Mihail Kosses’in kızının adı nedir? ( s.181 )
A)    Ahileas
B)     Faleza
C)     Aya İrini
D)    Adriana
E)     Taliya
SORU-28)  Gerçek beyliğin kabul töreninde ne içilirdi? ( s.185 )
A)    Kımız
B)     Süt
C)     Ayran
D)    Hoşaf
E)     Komposto





SORU-29) Cankız’ın hayatta kalmış en küçük kız kardeşinin adı nedir? ( s. 187 )
A)    Menekşe
B)     Papatya
C)     Sümbül Hanım
D)    Gül
E)     Sarı Çiçek
SORU-30)  Sadak nedir? ( s. 207 )
A)    Bir çiçek adı
B)    Bir dağ adı
C)    Okların konduğu yer
D)    Kayı boyunun yaşadığı yer
E)     Bir ova adı
SORU-31)  Osman Bey’in kılıç ustasının adı nedir? ( s. 207 )
A)    Sungur
B)     Hasan Alp
C)     Akça koca
D)    Tıngır
E)     Konur Alp
SORU-32)  Savcı Bey ile Ayna Melek Hatunun oğlu Bay Kocayı öldüren kâfir kimdir? ( s. 214 )
A)    Fileratos
B)     Aratun
C)     Aya Nikola
D)    Kalanoz
E)     Aleksius
SORU-33)  Osman Bey bir elçisini Aydos kalesine göndererek kalenin anahtarını istedi. Kale komutanı Nikeforos Osman Bey’e kızarak gönderilen elçiyi kalenin burçlarından attırdı. Bu elçinin adı neydi? ( s. 235 )
A)    Sungur
B)     Alaattin
C)    Abdullah
D)    Sadullah
E)     Hamdullah
SORU-34)  Aydos kalesinin alınmasında Osmancık ve arkadaşlarına yardım eden kale komutanının yeğeninin adı edir? ( s. 248 )
A)    Evdoksiya
B)     Paranoya
C)     Holafira
D)    Aleksius
E)     İkaros
SORU-35)  Nikeforos’un yeğeni Evdoksiya Müslüman olduktan sonra hangi adı aldı ve kimi eş oldu? ( s. 253 )
A)    Kutlu Melek - Sungur
B)     Bahriye – Hüsamettin
C)    Saniye – Gazi Rahman
D)    Cevriye – Dursun Fakı
E)     Ecebey – Mahmut Bey




SORU-36)  Mihail Kosses Müslümanlığı kabul ettikten sonra hangi ismi alıyor? ( s. 257 )
A)    Abdullah
B)     Osman
C)     Sungur
D)    Tekin
E)     Akçakoca
SORU-37)  Turgut ve Mahmut ,Osman Bey’in oğlu Orhan Beyin nesi olmaktadır? ( s. 268 )
A)    Dayıları
B)     Ağabeyleri
C)     Amcaları
D)    Teyze Çocukları
E)     Amca Çocukları
SORU-38)  Osman Bey’in yoldaşı Sungur Bey’in sakat oğlunun adı nedir? ( s. 288 )
A)    Ali
B)     Ertuğrul
C)     Ak Temur
D)    Osman
E)     Alaattin
SORU-39)  Osman Beyin büyük oğlu Orhan Bey’in atının adı nedir? ( s. 290 )
A)    Tarkan
B)     Kurt
C)     Korkut
D)    Tarhan
E)     Saruhan
SORU-40)  Orhan Beyin sevdiği atı ona kim hediye etmiştir? ( s. 290 )
A)    Sungur
B)     Gazi Rahman
C)     Hasan Alp
D)    Orhan Bey
E)     Konur Alp
SORU-41)  Gazi Rahman ve eşi Saniyenin yeni doğmuş çocuğuna Osman Bey hangi adı verdi?
( s. 291 )

A)    Karapençe
B)     Karayağız
C)    Kara Rahman
D)    Karapınar
E)     Kara Elmas
SORU-42)  Osman Bey üçüncü çocuğuna hangi adı veriyor? ( s. 292 )

A)    Cankız
B)     Selçuk
C)     Selcen Hatun
D)    Cansu Kız
E)     Abdullah


SORU-43)  Roman kaç bölümden oluşmuştur? ( s. 344 )
A)    4
B)     5
C)    6
D)    7
E)     8
SORU-44)  Orhan Bey’in sevdiği Holofira Müslümanlığı seçince hangi ismi almıştır? ( s. 317 )
A)    Holosko
B)     Hatice
C)     Hafize
D)    Nilüfer
E)     Pakize
SORU-45)  Orhan Bey’in oğluna Osman Bey(dedesi) hangi ismi veriyor? ( s. 336 )
A)    Süleyman
B)     Murat
C)     Abdullah
D)    Ali
E)     Mustafa
SORU-46)  Osman Bey’in Benliboz ismindeki atı öldükten sonra seçtiği yeni atın adı nedir? ( s. 336 )
A)    Poyraz
B)     Uçanyel
C)     Aslanyelesi
D)    Günışığı
E)     Uçankuş
SORU-47)  Roman kaç sayfadır? ( s. 350 )
A)    350
B)     250
C)     325
D)    275
E)     300



sınav -2

“OSMANCIK”

1. "Osmancık" romanında hikaye ne zaman başlar?
A) Osmancık’ın doğumuyla
B) Osman Gazi ölüm döşeğinde
C) Şeyh EdeBalı’nın konuşlmasıyla
D) Osmancık atıyla Sivrikaya’ya çıktığında

2. Osmancık’ın dedesinin adı nedir?
A) Orhan Gazi
B) Ertuğrul Gazi
C) Süleyman Şah
D) Şeyh EdeBalı

3. Osman Bey hangi müzik aletini çalmaktadır?
A) Kopuz
B) Saz
C) Ney
D) Kaval

4. Osmancık Oğuz Türklerinin hangi boyundan gelmektedir?
A) Kayı
B) Tatar
C) Kırgız
D) Kıpçak

5. Şeyh EdeBalı, kızı Malhun Hatun’la Osmancık’ın evlenmesine hangi şartla razı olmuştur?
A) Başlık parası karşılığında
B) Osmancık’ın öfkesini kontrol etmeyi öğrenmesi şartıyla
C) Düşmanlarını yenmesi karşılığında
D) Ailesinin rızasını alması şartıyla

6. Osman Bey’in birkaç kez hayatını kurtardığı ve sonradan
Müslüman olup Abdullah adını alan arkadaşı
Türkler arasında hangi isimle tanınır?

A) Aya Nikola
B) Kalanoz
C) Al Zahit
D) Köse Mihal

7. Osman Bey, kendisine "Han"lık unvanı verilince aşa-
ğıdaki sözlerden hangisini söylemiştir?
A) Allah’a şükürler olsun
B) Yüküm artmıştır
C) Yüzünüzü kara çıkarmayacağım
D) Görevimi layıkıyla yapacağım

8. Orhan Bey’in eşi "Nilüfer Hatun"un asıl adı nedir?
A) Evdoksiya
B) Nikeforos
C) Holofira
D) Banu Çiçek

9. Olgunlaşma süreci sonunda Osmancık’ı bir lider
olarak Osman Bey yapan en önemli özellik aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Gücünü sağduyulu olarak kullanabilmesi
B) Dostlarını ve düşmanlarını iyi tanıyabilmesi
C) Kendine güvenmesi ve çevresine güven vermesi
D) Amacının ne olduğunu bilmesi


10. – Dünya çok büyük.
– Dünyayı bize büyük gösteren bizim küçüklüğümüz,
oğul. Hırsımız, sabırsızlığımız, bencilliğimiz. Önce
bu yüzden küçülüyor, sonra da dünyayı çok büyük
görüyoruz... Tek insan içindir bu büyüklük. Bir
…………. için değil.
Yukarıdaki konuşma Osmancık adlı romanda Osmancık
ile Şeyh Edebalı arasında geçmektedir. Romana
göre, son cümledeki boşluğa hangi sözcük
getirilmelidir?
A) Bey
B) Savaşçı
C) Soy
D) Türk

Cevaplar: 1-B, 2-C, 3-C ,4-A, 5-B ,6-D ,7-B ,8-C ,9-A ,10-C


PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "Tarık Buğra OSMANCIK İle İlgili Sınav Soruları ve Cevapları"

Back To Top -->