sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organlar ve görevleri nelerdir

Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organlar ve görevleri nelerdir, SİNDİRİM SİSTEMİNİ OLUŞTURAN YAPI VE ORGANLAR, SİNDİRİM SİSTEMİNİ OLUŞTURAN ORGANLAR, SORU-CEVAP,


Sindirim Sistemimizi Oluşturan Yapı ve Organlar


AĞIZ: Besinlerin fiziksel sindirimi çiğneme ile başlar. Karbonhidratların kimyasal sindirimi tükürük içerisinde bulunan enzimler sayesinde gerçekleşir.

YUTAK: Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar.

YEMEK BORUSU:
Besinleri yapısında bulunan kaslar yardımıyla mideye iletir.

MİDE: Besinlerin fiziksel sindirimi midenin kasılıp gevşeme hareketi ile devam eder. Kimyasal sindirim ise mide öz suyu içinde bulunan mide asidi ve enzimler tarafından gerçekleştirilir . Böylece , besinler parçalanarak küçük moleküller hâline getirilmiş olur. Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar .

İNCE BAĞIRSAK: İnce bağırsak, sindirim sistemimizin en uzun bölümüdür. Yağlarınkimyasal sindirimi burada başlar. Karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır. Besinler ince
bağırsakta kana geçebilecek kadar küçük moleküllere parçalanır. Bu moleküller ince bağırsaktan emilim ile kana geçer.İnce bağırsaklarda yer alan villus adı verilen yapılar, besinlerin emilim ile kana geçmesini sağlar. 

KALIN BAĞIRSAK:
Besinler içerisinde kalan su ve mineraller kalın bağırsakta emilir. Atık maddeler ise sindirim sisteminin son bölümü olan anüse gönderilir.

ANÜS: Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümü, anüs yoluyla atık madde olarak vücuttan uzaklaştırılır.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk