sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Çalıkuşu Romanı ile İlgili Sınav Soruları ve Cevapları

Çalıkuşu Romanı ile İlgili Sınav Sorular
ÇALIKUŞU ROMANI İLE İLGİLİ SORULAR, ÇALIKUŞU ROMANI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA SORULARI, ÇALIKUŞU ROMANI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA KAĞIDI, ÇALIKUŞU ROMANI İLE İLGİLİ SORU, REŞAT NURİ GÜNTEKİN,ÇALIKUŞU KİTABI İLE İLGİLİ SORULAR
TEST 1
1) Aşağıdakilerden hangisi Çalıkuşu romanının eksiklerinden değildir?
Cevap C .
2) Kâmran’a Avrupa’ya gitmesini öneren kimdir? 
Cevap A .
3) “Bereket versin, etrafta muhacir çocukları vardı. Onları bahçeye toplayarak başlarına geçer, akşama kadar adeta kudururdum.” cümlesindeki altı çizili sözcüğün yerine aşağıdakilerden hangisi kullanılabilir?
Cevap C .
4) “(Kuşların) Hepsini birden azat edecektim. Fakat, birdenbire Munise aklıma geldi. Yanağımı kafeslerden birinin teline dayadım: - Sizi bırakayım, güzel, fakat sonra Munise'ye, öteki sarı musibete ne cevap vereceğiz?”   Bu parçada altı çizili sözcükteki anlam özelliği aşağıdakilerin hangisinde vardır?
Cevap B .
5) Aşağıdakilerden hangisi eserdeki yardımcı temalardan değildir?
Cevap C .
6) Roman kahramanı Feride’nin dadısı Fatma’dan ayrılmak zorunda kalmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap C .
7) “Siyah elbisesinin içinde filiz gibi boyu, bembeyaz kolereti ile alnına kaldırılmış bir saraylı yaşmağına benzeyen başlığı arasında sivilceli kansız yüzü, narçiçeği kırmızılığındaki dudaklarıyla…”       Yukarıda betimlenen roman kahramanı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap D .
8) Zeyniler’deki okulu kapattıktan sonra öğretmenlik hususunda Feride’nin talihi döner. Buna sebep olan vaka nedir?
Cevap B .
9) “Yeni Maarif Müdürü, Avrupa’da olduğu gibi bizde de isimle birlikte baba adının söylenmesini ve öğretmenlerin bunu tatbik etmesini ister.” Bir nevi soyadı almak da diyebileceğimiz bu yenilikle birlikte, Feride’nin künyesi ne olmuştur?
Cevap D .
10) Aşağıdakilerden hangisi Feride’nin Zeyniler’e gitmeden önce otelde tanıdığı Manastırlı kadının kendisiyle ilgili anlattıklarından biri değildir?
Cevap D .
11)  “Fatma’nın bahçesine, kırlarına bedel; Hüseyin beni kışlaya asker içine alıştırmıştı.” cümlesinden hareketle Fatma ve Hüseyin için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Cevap D .
12) Feride’nin,  öğrencisi Zehra’ya, düğünden önce gelin elbisesi dikmesinin sebebi ne olabilir?
Cevap B .
13) Aşağıdakilerden hangisi Feride’nin Zeyniler Köyü’nde sevmeye ve alışmaya başladığı şeylerden biri değildir?
Cevap B .
14) Feride, iki buçuk yaşlarında iken babasının görev yaptığı yer neresidir?   
Cevap C .
15) “ Aydınlık, hasta gözleri nasıl incitiyorsa, saadet de hasta gönülleri öyle sızlatıyor. Hasta gözler gibi hasta gönüller için de karanlıktan iyi ilaç yok. Ben, muallimliği açlıktan ölmemek için kabul etmiştim. Hesabım doğru çıkmadı. Bu meslek, bir gün açlıktan öldürebilir. Fakat ne ziyanı var? Değil mi ki benim gönlümün şefkate olan açlığını doyuracak, kendi hayatını başkalarının saadetine vakfetmek tesellisini bana verebilecek. O ölmüş günlerin ölmüş rüyasını yeniden uyandırmak zaten mümkün değildi.   Yukarıdaki paragrafa göre aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz?
Cevap D .
16) Feride’nin sık sık gitmek zorunda kaldığı Maarif Nezareti’nin bugünkü ismi nedir?
Cevap C .
17) “Munise ile öyle canciğer olduk ki... Bu küçük kız, derslerimden artakalan bütün saatlerimi alıyor. Ona ne biliyorsam öğretmek istiyorum.”   Bu parçadaki altı çizili sözün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
Cevap B .
18) Bu çocuğu, bana bırakırlarsa ne kadar mesut olacağım Yarabbi! O vakit ne geceden, ne fırtınadan, ne sefaletten, hiçbir şeyden korkum kalmayacak. Onu, kendi elimle büyüteceğim, mesut edeceğim. Ben, bunu bir zamanlar başka küçükler için ümit etmek çılgınlığına kapılmıştım, fakat onlar, bir akşamüstü kalbimde kucak kucağa öldüler.”   Feride’nin burada “başka küçükler” sözüyle kastettiği nedir?
Cevap A .
19) Zeyniler’deki çocukların yeni öğretmenleri Feride’ye karşı ilk tutumları nasıldır?
Cevap C .
20) Darülmuallimat Mektebi’nin müdür muavini Şehnaz Hanım, öğrencisi Cemile’nin mektubunu neden elinden alır?
Cevap B .
21) Aşağıdakilerden hangisi Feride’nin Kuşadası’nda karşılaştığı durumlardan değildir? 
Cevap C .
22) Feride, dadısı Fatma’dan ayrılışına nasıl bir tepki gösterir?
Cevap A .
23) “- Kımıldama, yat. Ağrın, sızın var mı? — Yok, çok şükür; sade elmacıkkemiğim az sızlıyor. Doktor, yine güldü: — Ah benim sevgili ayılarım! Dizkapağını elmacıkkemiği sanır. Midesini tabanında farz eder, ama yerine göre karşısına dikilenlere duman attırır.”   Doktor Hayrullah Bey’in “ayılarım” dediği kimlerdir?
Cevap A .
24) Kâmran, Feride’ye evlenme teklifini ne zaman yapar?
Cevap A .
25) Darülmuallimat Mektebi’nde öğrencilerin, Feride’ye taktığı isim nedir?
Cevap B .


7 Yorumlar

  1. Ben begendım bugunde sınavım vardi calıstım sızın
    sayenıze

    YanıtlaSil
  2. Yarın sınav var ben çalıkuşunun 120 sayfalık olan kitabın okudum . Hoca bir sınıfa bizden önce yapmış sınavı ordan biri de bana hoca internetten sormuş demişti İNŞALLAH HOCA BURDAKİ SORULARI SORMUŞTUR .

    YanıtlaSil
  3. İnşallah bu sorular çıkar

    YanıtlaSil
  4. Tüm soruların cevabını biliyorum bugün sınavımız olabilir inş burdan sorar ve 100 alırım

    YanıtlaSil
  5. inşallah diyelim değerli takipçilerimiz

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk