sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Nekroloji Nedir Kısaca, Nekroloji Örnekleri

Nekroloji Nedir Kısaca, Nekroloji Örnekleri

Nekroloji Nedir Kısaca, Nekroloji Örnekleri, Nekroloji Nedir, Nekroloji, Nekroloji Örneği,
Nekroloji

Ölen ünlü bir kişinin hemen ölümünden sonraki günlerde genellikle gazete ve dergilerde yakın çevresinde yer alan kişiler tarafından onun üstün niteliklerinin erdemlerinin, çalışmalarının ve

diğer özelliklerinin anı üslûbuyla anlatıldığı yazılara denir. Bu yazılar bir anlamda öleni çok seven birinin ağıtları duygusal öznel açıklamalarıdır. Bu tür yazılara örnek olarak Yahya Kemal'in ölümü dolayısıyla kaleme alınmış bazı yazıları ve Peyami Safa'nın Objektif serisinin altıncı kitabı olan "Yazarlar Sanatçılar Meşhurlar" eserinde yer alan pek çok yazıyı örnek verebiliriz.


NEKROLOJİ:

1-Ölen ünlü bir kişinin hemen ölümünden sonraki günlerde, genellikle gazete ve dergilerde, yakın çevresinde yer alan kişiler tarafından onun üstün niteliklerinin, erdemlerinin, çalışmalarının ve diğer özelliklerinin anı üslûbuyla anlatıldığı yazılara denir.
2-Nekroloji sözcüğü “ölmüş birisinin anısına yazılan yazı” olarak tanımlanır.
3-”Ölüm ardı yazılar” da denir.

*Nekrolojik metinler, edebiyatçı/sanatçı, bilim adamı, siyasetçi gibi mesleki özellikleriyle öne çıkan tanınmış kişilerin ya da yazarın kendi yakınındaki özel bir insanın ölümünü konu edinir.
*Bu yazılar bir anlamda öleni çok seven birinin ağıtları, duygusal, öznel açıklamalarıdır.
*Ölen kişinin yakınlarından alınan alıntılara, hatırlara veya ölen kişinin meziyetlerini ortaya koyan anılara yer verilir.
*Onunla ilgili yaşanmış özel hatıralar hatırlatılır.
*Nekrolojilerde ölen kişiyle ilgili tarihe yansımamış, özel hayatta yaşanıp yaşayan kişilerin arasında kalmış anılar hatırlanıp yazılabilir.
*Çoğunlukla süreli yayınlarda yayımlanan yazılardır.

*Nekrolojide, biyografinin öğretici, ciddi ve tarafsız amacından kopularak duygusal bir havaya bürünülmüş olur.
*Bir kişinin ölümünü konu edinmesi nekrolojik yazıların karakteristik özelliğidir.
*Bu yönüyle kimi zaman anma nitelikli yazılarla benzerlik gösterir.
*Ölümün hemen ardından kaleme alınmasıyla anma yazılarından farklılık gösterir.
*Nekrolojik yazılar, bir kişinin ölümünden çok kısa bir süre sonra yazılan, yazarın tanıklığı dolayısıyla güncelliği olan, paylaşma, haber verme özelliğine sahip metinlerdir.
*Anma nitelikli yazılar ise kişinin ölüm yıldönümü nedeniyle, nekrolojik yazıların aksine, daha geç tarihlerde yazılmış, genellikle anma/hatırlama/hatırlatma amacı taşıyan yazılardır.
*Örneğin Ahmet Hâşim’in Bize Göre adlı eserindeki “Süleyman Nazif’in Mezarı” başlıklı yazı Süleyman Nazif’in ölüm yıldönümünde yazılmıştır.
*Nekrolojik yazılar daha günceldir ve yazarın tanıklığı söz konusudur.
*Nekrolojik yazılarda amaç salt anma değil, güncel bir ölüm olayı üzerine düşüncelerin, duyguların öznel bir yaklaşımla paylaşımıdır.
*Bu yazılar, kimi zaman ölüm ardı bir girişe sahip olmakla birlikte, içerik bakımından farklı başlıklar altında ele alınmalıdır.




NEKROLOJİDEN ÖRNEK BİR BÖLÜM


O, biraz kilolu biriydi. Hayatı otel odalarında geçmiş, bu yüzden de düzensiz beslenmişti. Hazır cevaplı oluşu kadar, tanımadığı insanlara dahi bazen çok güzel, çok sıcak espriler yapabilirdi. Bir gün, Yahya Kemal, bir yokuşun sonundaki lokantanın önündeki sandalyeye kendini zar zor atıp nefes nefese kalıp oturmuşken içeriden çıkan garson:
” Buyurun beyim,” diye atılıp: “ Ne alırsınız? “ diye sorunca ,Yahya Kemal, tebessüm edip:
” Evlât, demiş. Müsaade edersen biraz nefes alacağım.


………


Otel odalarında yalnız yaşamaktan, gündelik aile hayatının içinde olmayı zaman zaman çok arzu ediyor olmalıydı. Dostlarının evlerine ziyarete gitmeyi çok severdi. Bazen da bunu zoraki olarak yaptırttığı da oluyordu.


YAHYA KEMAL, bir gün dostlarından birine:
-Bu akşam yemeği benimle yer misin? Diye sorunca, arkadaşı:
-Hay hay! Der. Çok memnun olurum. Hiçbir mazeretim yok! YAHYA KEMAL gülümseyerek karşılık verir:
-İyi öyleyse, bu akşam size geliyorum.



Nekroloji Nedir kısaca
Nekroloji tıp
Otantik Biyografi nedir
Bilimsel biyografi
Nekrolojik deneme Nedir
Portre Edebiyat
Monografi

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk