sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Kimyasal maddelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri nelerdir? Açıklayınız.

Kimyasal maddelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri KISACA
Kimyasal maddelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri nelerdir? Açıklayınız, Kimyasal maddelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri, SORU-CEVAP, 

Kimyasal maddelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri nelerdir? Açıklayınız.

Değişik şekillerde vücudumuza aldığımız kimyasal maddeler; bazen hemen, bazen de yıllar içinde zehirli ve zararlı etkilerini gösterebilir. Bu etkilerden bazıları yorgunluk, kansızlık, unutkanlık, mide ağrıları, gözde sulanma, kızarıklık, alerji gibi hemen ortaya çıkabilen rahatsızlıklardır. Bazıları ise karaciğer sorunları, kanser, hormonal bozukluk, depresyon, astım, beyin dokularında tahribat, böbrek yetmezliği, deri hastalıkları, işitme bozuklukları, genlerde tahribat, kısırlık, obezite, yüksek tansiyon gibi yıllar sonra ortaya çıkan ciddi hastalıklardır.

Ayrıca kullanılan kimyasallar anneden göbek kordonu aracılığıyla henüz doğmamış bebeklerin de yaşamına girer ve bebeğin gelişimini engelleyerek sakat doğumlara neden olabilir. Endüstride kullanılan pek çok üründe ağır metaller (alüminyum, arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, nikel, cıva ve çinko) ve zararlı kimyasallar bulunur. Bu kimyasallar havaya, toprağa ve suya karışabilir. Suya karışan ağır metaller suda yaşayan canlılara ve sağlıklı olmak için yediğimiz balıklara geçer. Çeşitli

amaçlarla kullandığımız kimyasallar sadece insan sağlığına değil çevreye de zarar verir. Tarımda kullanılan ilaçların ve gübrelerin bitkiler tarafından kullanılmayan kısmı, bitki ve canlılara zarar verir. Hava, toprak ve su kirliliğine neden olur. Ancak kimyasal maddeler tamamen zararlıdır yanılgısına da düşmemek gerekir. Eksikliğinde veya yokluğunda hem canlı organizmalar hem de çevrede pek çok olumsuz etkisini göreceğimiz doğal kimyasallar da vardır.

Günlük yaşamımızda bir çok kimyasal maddeyi kullanmaktayız ve bunların çoğu temizlik ile ilgilidir. Temizlik maddelerinin çoğu içerdiği gliserin sebebiyle bazik yapıdadır. Ve gezegenimize verdikleri zarar miktarı oldukça düşüktür.


Fakat deodorant yapılı sıkışmış gazsal içerikler ise başta vücudumuzun yağ oranına , daha sonra ise ozon tabakasına zarar vermektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk