sponsorlu reklam Admatic -sponsor

İntibah Romanında Romantizm Akımının Etkileri Nelerdir?

İntibah Romanında Romantizm Akımının Etkileri Nelerdir?, İntibah Romanında Romantizm Akımının Etkileri, Namık Kemal'in İntibah Romanında Romantizm Akımının Etkileri, 


İntibah, Türk Edebiyatı tarihinde ilk edebi roman olarak değerlendirilir. Romanda romantizm akımının etkisi görünür. Özellikle romanın başında yer alan uzun Çamlıca tasviri, romantizm etkisinin örneklerindendir. Bununla birlikte, roman boyunca Osmanlı kültürüne de sıkça atıf yapılır, her bölümün başında Divan edebiyatı şairlerinden bir beyitin yer alması bu durumun örneklerindendir. Romanın konusu, Türk halk edebiyatının eski meddah hikayelerinden "Hançerli Hanım"ın öyküsünden esinlenmiştir.
Namık Kemal'in romanda iy karakterleri roman sonunda ödüllendirmesi ve kötü karakterleri cezalandırması da buna örnektir.. Bu tutumu ile yazar kişiliğini esere yansıtmış olur ve yine romantizmin etkisi var demektir..


İntibah diğer adlarıyla Son Pişmanlık veya Sergüzeşt-i Ali Bey, Namık Kemal'in, ilk kez 1876'da yayımlanan bir romanı.

Namık Kemal, İntibah romanını 1873-1876 yılları arasında sürgünde bulunduğu Kıbrıs'taki Magosa Kalesi'nde kaleme almıştır. Amacı, Osmanlıca'nın roman yazımına uygun olduğunu göstermektir. Namık Kemal bunu yapmak istemiş ama; özellikle de psikolojik tahliller kısmında dili iyi kullanamamıştır. Yazar, romana "Son Pişmanlık" adını koymuştur. Dönemde yapılan yayınları denetleyen Maarif Vekâleti, romanın başlığını yazara danışmaksızın "İntibah: Sergüzeşt-i Ali Bey" (Uyanış: Ali Bey'in Macerası) olarak değiştirmiş, bazı kısımları sansürlemiştir. Romanın özgün metni bu nedenle günümüze ulaşmamıştır.

Karakterler:
Ali Bey: Yirmi bir yaşında, İstanbullu bir genç adam. Babıâli'de kâtip olarak çalışmaktadır.
Mahpeyker: Hafifmeşrep bir genç kadın.
Dilâşûb : Genç, güzel, ahlaklı bir cariye.
Fatma Hanım: Ali Bey'in annesi.
Atıf Bey: Ali Bey'in çalışma arkadaşı.
Mesut Bey: Atıf Bey'in dayısı.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk