sponsorlu reklam Admatic -sponsor

10.SINIF BİYOLOJİ DERS KİTABI CEVAPLARI AÇILIM YAYINLARI sayfa 89

10.SINIF BİYOLOJİ DERS KİTABI CEVAPLARI AÇILIM YAYINLARI, 10.SINIF BİYOLOJİ DERS KİTABI CEVAPLARI AÇILIM YAYINLARI 2017 2018, 10.SINIF BİYOLOJİ CEVAPLARI SAYFA 89,

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

.....

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 1. Ünite Sayfa 89 Konu Sonu Değerlendirme Cevapları

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını noktalı yerlere yazınız.
1. Büyüme ve gelişme nedir? Açıklayınız.
Büyüme: canlı vücudunun hacim ve kütlece artışıdır.
Gelişme: hücre ve dokuların biyolojik değişimlerinin sonucu organların işlevlerinin belli bir olgunluğa erişmesidir.
Boy uzaması, kilo artışı büyüme olarak değerlendirilirken zihinsel etkinlik gösterebilme, insan ilişkileri kurabilme gelişme ve olgunluğa erişme olarak görülür.
 
2. İnsanda gerçekleşen embriyonik gelişim dönemlerini sırasıyla açıklayınız.

3. Döllenme olayını açıklayınız.
Spermler testislerden üretraya geçer daha sonra dişi üreme organinda da yumurta olusur ve yumurta follopi tüpe geçer. Döllenmenin oluşmasıyla spermler dişiye geçer ve yumurtaya ulaşan ilk sperm başında bulunan AKROMOZOM sayesinde yumurtanin ZONAPELİCUDA ortusunu eriterek sperm cekirdeginin yumurtaya ulasmasini saglar. Daha sonra da yumurta cekirdegi ile sperm cekirdegi kaynasir.
 
4. Embriyo, gelişimini tamamlarken gerekli maddeleri nereden sağlar? Açıklayınız.


5. Embriyonik gelişime etki eden faktörler nelerdir? Açıklayınız.


6. Hamileliğin izlenmesinde kullanılan yöntemler nelerdir? Açıklayınız.
Hamileliğin izlenmesinde kullanılan bir diğer yöntem koryonik villus biyopsisi (CVS) dir. Bu yöntemde genellikle özel bir iğne ile annenin karın duvarından girilerek plasentaya ulaşılır ve oradan doku parçası alınır. Alınan parça laboratuvarda incelenir ve bebeğin sağlığı ile ilgili çeşitli bilgiler elde edilir. CVS, en uygun olarak hamileliğin 11. – 13. haftaları arasında yapılır. Yapılma amacı genellikle amniyosentezle aynıdır. Amniyosenteze göre avantajı, hamileliğin daha erken safhalarında uygulanması ve hamilelik fazla ilerlemeden tanı konmasına olanak sağlamasıdır. Sakıncası ise düşük riskinin amniyosentezden biraz daha yüksek olmasıdır. Kordosentez adı verilen bir diğer yöntemde annenin karın duvarından girilerek göbek bağına ulaşılır ve oradan fetüse ait kan alınır. Alınan kan laboratuvarda incelenir. Kordosentezin uygulama zamanı genellikle hamileliğin 20. haftasından sonradır. Yapılma nedeni amniyosentezi gerektiren sebeplere benzer. Bu yöntemin avantajı, hamileliğin ileri haftalarında birkaç gün gibi kısa bir sürede tanı konmasına imkan vermesidir. Ancak diğer doğum öncesi tanı yöntemlerine göre bebek için daha ciddi riskler içerir.
 
7. Gebelik döneminde folik asit yetersizliğinin embriyo gelişimine etkileri nelerdir? Açıklayınız.

Kaynak: 2017 – 2018 10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 1. Ünite Üreme Sayfa 89 Büyüme ve Gelişme Konu Sonu Değerlendirme Cevapları

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları






Kaynak: 2017-2018 10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Açılım Yayınları Cevapları

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk