sponsorlu reklam Admatic -sponsor

YAZ TATİLİ DERS ÇALIŞMA PLANI

YAZ TATİLİ DERS ÇALIŞMA PLANI, YAZ TATİLİ DERS ÇALIŞMA PLANI NASIL OLMALI, TATİLDE DERS ÇALIŞMA PLANI, REHBERLİK, GÜNCEL, YAZ TATİLİ DERS ÇALIŞMA TAKVİMİ, 


YAZ TATİLİ DERS ÇALIŞMA PLANI NASIL HAZIRLANMALI?


yazar:  Beyza UYSAN

BEYZA UYSAN
Şuan bu yazımı okuyan güzel insan MERHABA. Uzun bir aradan sonra yeniden yazıyorum. Başlıktan da anladığınız üzere “BANA PLAN YAPMA, BANA PLAN YAPMAYI ÖĞRET” diyoruz ve yaz tatili ders çalışma planı nasıl yapılır yada nasıl doğru yapılır öğreniyoruz. Yaz tatili planı dememin sebebi malum; 9 haziran itibariyle 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının sonuna geldik ve öğrenimimize 3 aylık bir ara verdik. Aramızda mezun olup üniversite sınavlarından istediği puanı alamamış ve mezuna kalmış ya da 11. Sınıftan 12. Sınıfa geçen 2018 ygs-lys mağdurları olarak tanımladığımız hala öğrenci olanlar hatta 9. Ve 10. Sınıf olup bu yola yeni çıkmış arkadaşlarımız var. Bu saydığım arkadaşların tek ortak noktası  YGS-LYS ADAYI olmaları ve ders çalışmaları gerektiği olması. Bu kooooooskoca üç ay tatili tabiki de boş geçirmeyi gönlümüz el vermiyor ve ipin ucunu bir yerden tutuyoruz. Ama dediğim gibi yaz tatili dememin sebebi budur. Altta söylediğim program hazırlama yöntemini yılın her günü uygulayabilirsiniz.
  • KENDİNE İNAN.
Evet belki de bu madde, plan hazırlamanın en önemli maddesi. Bir yola girdiyseniz bu yolu bitireceğinize inanın. “Bu planı yapıyorum ama zaten uyamayacağım” demek zaten çok saçma olurdu bu yüzden bu plana uymak için elinizden geleni yapmalısınız.
  • HER PLAN KİŞİYE ÖZELDİR.
Aslında bunu başta söylemiştim; size plan yapmıyorum size plan yapmayı öğretiyorum. Benim alışveriş listemde çok sevdiğim için 10 kg domates yazıyor diye sizin de alışveriş listenize 10 kg domates yazmanıza gerek yok belki de size 2 kg yetiyordur? Bu örneği şöyle açıklayabilirim; iki öğrencinin de matematik çalışması gerek ama sayısalcı birinin programında 10 saat matematik varsa, sözelci biri 10 saat çalışmak zorunda değil 2 saatte çalışması onun hedeflerine ulaşması için yeterli belki de..
  • KENDİNİ TANI.
Bu madde planınızı hazırlamanız da pusula niteliğinde bir madde diyebiliriz. Sizin plan hazırlarken öncelikle kendinizi tanımanız gerek. Alanınız, hangi konularda eksiğiniz olduğu, anlama süreniz, nasıl anladığınız, bir oturuşta kaç saat çalıştığınız , günlük rutinleriniz. Öncelikle bunları belirlemeniz gerek ki yaptığınız plan uzun soluklu olsun.
  • GERÇEKÇİ OL.
Günde 8 saat çalışma kapasiten varsa 15 saat plan yapmaya lüzum yok yada fiziğin çok iyi ama biyoloji yapamıyorsun, ayırdığın vaktin çoğunu biyoloji için değil de fizik için ayırırsan da başarıya ulaşmak çok kolay olmaz senin için.
  • GÜNLÜK PLAN HAZIRLA.
Düştüğümüz hatalardan biride bu maalesef ki. Hazırladığımız planlar genellikle haftalık, 15 günlük hatta aylık planlar olarak hazırlanıyor. Neden aylık değil de günlük hazırlamamız gerektiğini çok basit bir örnekle açıklayayım hemen;
A kişisi oturdu ve saatlerce bir aylık bir plan hazırladı.
B kişisi günlük planlar hazırlamaya karar vererek kendini denemek istedi ve her gün daha iyi plan yapmaya karar verdi.
A kişisi çok istekle hazırladığı planının beşinci günü eve misafir geldi, yedinci günü hasta oldu, onuncu günü kalkması gereken saatte kalkamadı ve uyuya kaldı.
B kişisi günlük programını verimli bir şekilde tamamladı ve kendini daha da iyi tanıyarak bir sonraki günün programını ona göre yaptı. Altıncı gün arkadaşıyla buluşma kararı aldığı için o güne plan yapmadı ve herhangi bir aksaklık yaşamadı.
Sanırım yeterince açık oldu.
  • TASLAK HALİNDE PROGRAM YAPIN.
Yani plan;
08:00 – uyanış
10:00 – Matematik
13:00 – Fizik
16:00 – Kimya
Vb. değil de,
18 Haziran 2017 Yapılacaklar, Yapılmadan Uyunmayacaklar;
Matematikten 50 soru çöz.
Fizik-Vektörler çalış, 25 soru çöz.
Kimyadan 2 deneme çöz.
Gibi olması plandan alınan verimi %90 oranında arttıracaktır. Çünkü belki o gün saat 8de uyanılması gerekirken 10da uyandın, saat 15’te kimya denemesi çözmen gerekirken aniden gelen misafir bütün planı mahvedebilir. O yüzden de saatli plan yerine taslak halinde plan hazırlayarak “bugün bunları yapacağım ve yapmadan uyumayacağım” demelisiniz kendinize.
  • PLANINIZDA NET OLUN.
Bugün fizik çalışacağım, DEĞİL.
Bugün fizik kuvvet konusundan 50 soru ve iş konusundan 75 soru çözeceğim, OLMALI.
  • MOLALAR HAZİRANDA BAŞLAYIP EYLÜLDE BİTMESİN.
Bu soruna milli ders çalışma sorunumuzda denebilir ama üstesinden gelinmeyecek bir sorunda değil. Çalışmaya ara verdiğiniz de mümkünse teknolojiden uzak durun, “10dk İnstagram da dolaşayım nasılsa moladayım, bi şu televizyona bakıyım ne varmış şu kanallarda, bir siteye bakıp hemen çıkacağım” demek yerine evde tur atın, annenizle sohbet edin, bir çay molası verebilirsiniz, belki bir meyvenin günahı olmaz. Böyle molalar vermek zihninizi açtığı gibi derse hemen dönüp odaklanmanızı da kolaylaştıracaktır.

UNUTMAYIN HİÇBİR EMEK KARŞILIKSIZ KALMAZ, SİZ YETER Kİ İSTEYİN. ÖNÜNÜZÜ KAPATAN ENGELLERİ ATLATIN VE İSTEĞİNİZİ HİÇ BİR ZAMAN KAYBETMEYİN. BÖYLECE BAŞARI DAİMA SİZİNLE OLACAKTIR.
SEVGİLERLE; BEYZA.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk