sponsorlu reklam Admatic -sponsor

2017 LYS TERCİHLERİ NE ZAMAN,SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK

2017 LYS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK, 2017 LYS TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK, 2017 LYS, 2017 LYS TERCİH DÖNEMİ, 2017 LYS TERCİH DÖNEMİ TARİHLERİ,


1.YGS Sonuçları açıklanacak: 28 Mart 2017
2.LYS Sonuçları açıklanacak: 11 Temmuz 2017.
3.Tercih Dönemi: Temmuz -  18-25 temmuz da başlar
4.Tercih Sonuçları: Ağustos 2017.
5.Kayıt Tarihi: Ağustos 2017
6.Ek Yerleştirme: Ağustos 2017
7.Ek Yer. Sonuçları: Eylül 2017
8.Ek Yer. Kayıt Tarihi: Eylül 2017


Üniversite Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2 milyona yakın kişinin merakla beklediği üniversite kontenjanlarını açıkladı.

Geçen yıl 778 bin olarak açıklanan kontenjanlar, bu yıl 800 bine yükseldi.
4 yıllık lisans programlarında 2014'te 414 bin 244 kontenjan ayrılmıştı, bu yıl 422 bin 305 kontenjana yer verildi. Bu kontenjanların 329 bin 478'i devlet, 79 bin 461'i vakıf, 13 bin 366'sı ise KKTC üniversitelerine ayrıldı. Önlisans programlarında kontenjan sayısı ise 364 binden 379 bine yükseltildi. Özel yetenek bölümlerine ise 25 bin 803 kontenjan verildi. Bu kontenjanların hangi bölümlere nasıl dağıtılacağı konusu ise gelecek günlerde YÖK tarafından açıklanacak.

Öğrenciye akademisyen seçme hakkı
- Tercih kılavuzunda lisans programları ayrıntılı tanıtılacak. Üniversitelerde ve ilgili fakülte ve bölümlerdeki akademisyen sayıları verilecek. Hangi bölümde kaç profesör, kaç doçent, kaç öğretim görevlisi olduğu belirtilecek. Üniversitelerin laboratuvar, sosyal tesis, etkinlik imkanları sıralanacak

Testlerde yüzde 20 başarı gösterin, barajı aşın
Lisans programlarını tercih edebilmek için Lisans Yerleştirme Sınavları’ndan (LYS) 180 ve üzerinde puan almanız gerekiyor. LYS’lerin testlerinde yüzde 20 başarı gösterirseniz lisans programlarını tercih edebilmek için gereken 180 puan barajına ulaşırsınız.
5 ayrı oturum halinde yapılacak LYS’ler, Yabancı Dil Sınavı hariç 2 ya da 3 testten oluşuyor. İşte bu testlerde yüzde 20 başarı oranını tutturursanız 180 puan barajına ulaşırsınız. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) yüksek puan alan bir aday, bu ortalamalardan daha az çıkararak da 180 puan barajını aşabileceği gibi testlerden farklı net sayıları çıkararak da aynı başarıyı gösterebilir. Ancak unutmayın, 180 puan size tercih yapma hakkı kazandırır, lisans programlarına kesin yerleşebilmek için ise daha yüksek puanları hedeflemelisiniz.

TIP VE HUKUKTA BAŞARI SIRASI VAR
Eğer tıp ve hukuk fakültelerini tercih edecekseniz bu yıl başarı sırası barajı olduğunu da unutmayın. YÖK’ün geçtiğimiz ocak ayında aldığı karara göre, bu yıldan itibaren öğrenciler ile ilgili puan türünde hukukta ilk 150 bin, tıpta ise ilk 40 bin başarı sırası içerisinde değillerse bu bölümleri tercih edemeyecek.

BARAJI KAÇ NETLE AŞARSINIZ?
YGS’de 180 puan aldıysanız her testten bu oranı tuturmak için çıkarmanız gereken net sayıları, testlere göre yaklaşık şöyle:

MATEMATİK SINAVI: (LYS-1): 2 test var. 50 soruluk Matematik Testi’nde 10 net, 30 soruluk Geometri Testi’nde 6 net.
FEN BİLİMLERİ SINAVI ( LYS- 2 ): Fizik, Kimya ve biyoloji olmak üzere her birinden 30’ar soru yöneltilecek. Toplam 90 soru var. Her 3 testten 6’şar net.
EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI (LYS-3): Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nden 56, Coğrafya 1 Testi’nden 24 olmak üzere 80 soru var. Edebiyat’tan ortalama 11-12, Coğrafya’dan 5 net.
SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS -4): Tarih Testi’nden 44, Coğrafya 2 Testi’nden 14, Felsefe Grubu ve Din Grubu’ndan 32 soru var. Sınavın toplam soru sayısı 90. Tarih için 9, Coğrafya için 3-4, Felsefe grubu için de 6-7 net.
YABANCI DİL SINAVI (LYS-5): Toplam 80 soru bulunuyor. 16 nete ihtiyacınız var.


2017 LYS tercihleri ne zaman yapılacak?
ÖSYM'nen yapılan açıklamaya göre, 2017- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr) internet adresinden, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı. Bu nedenle adayların, tercihlerini yapmadan önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor. Kılavuza göre, üniversite tercihleri Temmuz'da alınacak.

2017 ÖSYS üniversite kayıt tarihi ne zaman?
2017-2018 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde Ağustos'ta yapılacak.


Ek yerleştirme tercih ücreti belli oldu mu?
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dahil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak Ek Yerleştirme yapılacak. Sınavsız geçiş dahil merkezi yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. (Merkezi Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabileceklerdir.) Ek yerleştirme tercih ücreti geçen yıl 15 TL olarak belirlenmişti.


2017 üniversite kayıtları nasıl yapılacak?
Bu kapsamda, 2017-2018 eğitim öğretim döneminde, devlete ait üniversitelere yerleşen öğrenciler "https://www.turkiye.gov.tr/" internet sitesi üzerinden e-kayıt yaptırabilecek. Buna, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen (sağlık raporu, heyet raporu gerektirdiğinden) bazı programlar dahil edilmeyecek.
E-kayıt yaptırmak isteyenler, "https://www.turkiye.gov.tr/" adresinde "e-hizmetler" bölümü altındaki "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı" başlığıyla açılacak "üniversite e-kayıt" seçeneğini tıklayarak, işlemini gerçekleştirebilecek. İşlemini tamamlayan öğrenciler, kayıt olduklarını gösteren barkotlu çıktı alabilecek.
Uygulama, 2017-2018 öğretim dönemi için ÖSYM'den temin edilecek yerleşen verisindeki öğrencileri kapsayacak. E-kayıt tarihleri, ÖSYM yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra duyurulacak.
E-kayıt, öğrencilerin isteğine bağlı olacak. Uygulamayla, devlete ait yükseköğretim kurumlarına yerleşen öğrenciler "e-devlet" kapısı üzerinden elektronik kayıtlarını gerçekleştirebilecekleri gibi üniversitelerine giderek şahsen de kaydolabilecek. Elektronik sistemi tercih eden öğrencilerin, üniversitelere giderek tekrar kayıt yaptırmasına gerek olmayacak.
Öğrenciler, işlemin ardından, üniversitelerin duyurduğu tarihte ders kayıtlarını yaptırarak eğitime başlayabilecek.


VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİ DE KAPSIYOR MU?
Açıklamada, vakıf üniversitelerine kayıtla ilgili bilgilere de yer verildi.
Vakıf üniversitelerinde kesin kayıt işleminin eğitim ücretinin ödenmesinden sonra gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada, farklı üniversitelerde değişik gereksinimler olması nedeniyle uygulamanın şu an için devlet üniversiteleriyle sınırlı tutulduğu belirtildi.
"Sistemin tüm devlet üniversitelerinde başarılı uygulanması, vakıf üniversiteleri için de e-devlet kapısının gerekli ek süreçlerinin tamamlanmasının önünü açacaktır. Yeni eğitim öğretim yılı itibarıyla devlet üniversitelerimizdeki öğrencilerin yararlanabileceği bu imkanı bir sonraki yıldan itibaren vakıf üniversitelerimizin öğrencilerine de sunmayı arzuluyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Yeni yerleşen öğrencilerin, genellikle aileleriyle kayıt işlemleri için üniversitenin bulunduğu şehre gittikleri anımsatılan açıklamada, yurt ve eve yerleşmenin de ayrı süreçler olduğu kaydedildi.
Aileler ve öğrencilerin, okul açılıncaya kadar üniversitenin bulunduğu şehre birden fazla kez gidip gelmek zorunda kaldığına işaret edilen açıklamada, "Bunun öğrenci ve ailelerine mali külfeti bir yana zaman kaybına da yol açtığı düşünülerek, bu uygulama hayata geçirilmiştir. Bu yıl öğrenci yerleştirilecek 106 devlet üniversitemizdeki yaklaşık 600 bin lisans ve önlisans öğrencimizin diledikleri takdirde bu uygulamadan yararlanmasını sağlamış bulunmaktayız" ifadelerine yer verildi.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk