sponsorlu reklam Admatic -sponsor

KAZILIK KOCA OĞLU YİGENEK DESTANIN ÖZETİ,KONUSU,KAHRAMANLARI,ANA FİKRİ,TAHLİLİ,İNCELEMESİ

YİGENEK  DESTANI ÖZETİ, YİGENEK  KONUSU KAHRAMANLARI,ANA FİKRİ TAHLİLİ İNCELEMESİ, DEDE KORKUT HİKAYELERİ, YİGENEK, KAZILIK KOCA OĞLU YİGENEK DESTANINI BEYAN EDER HANIM HEY 
1.Karakterler
Bayındır Han: Asker verir yardımcı olur.
Kazılık Koca: Yiğittir, korkusuzca savaşmıştır. Savaşta esir düşer. Oğlu onu kurtarıncaya kadar onu göremez. 
Yigenek: Yiğittir ve merttir. Bir olay sonucu babasının yaşadığını öğrenince onu kurtarma isteği ile yanıp tutuşur. İlahi güç ve bireysel güveni ile babasını kurtarır. 
Tekür: Kötüdür. Güçlüdür ve yenilmesi kolay bir düşman değildir. Kazılık Koca’yı esir almıştır.
2.Özet
            Kam Gan oğlu Han Bayındır Oğuz beyleri ile bir sohbetinde kendisine vezirlik eden Kazılık Koca’ya akın izni verir. Arışın oğlu Direk Tekür adlı kâfir ile savaş başlar. Bu kâfir çok kuvvetlidir. Kazılık Koca’yı alt eder ve on altı yıl esir tutar. Babasının öldüğünü sanan Kazılık Koca’nın oğlu on beş yaşında bir atışma sonucu babasının esir olduğunu öğrendi. Bayındır Han’a gitti ve babasını kurtarmak istediğini söyledi. Bayındır Han asker verdi savaşa hazırladı. O gece Yigenek rüyasında Dede Korkut’u görür. Ondan öğütler dinler. Savaş meydanı olacak olan Düzmürd Kalesine ulaştılar. Tekür, Yigenek’in yirmi dört sancak beyini yendi. Yigenek, Allah’a sığını ve dua etti. Yigenek saldırıya geçti. Tekür’ü öldürdü. Kazılık Koca kurtuldu. Baba oğul konuştu ve hasret giderdiler.  Kaleyi aldılar, yurda döndüler. Dede Korkut geldi ve duasını okudu.
3.Ana Fikir: Önce tedbir sonra tevekkülün aşamaları yaşanmış bir olay örgüsüne sahiptir. Bir oğul her ne olursa olsun özünü bilmek ve tanımak ister. Çok fazla gücü olmasa da önce savaş için tedbirini alan Yigenek savaş sırasında Allah’a sığınır ve savaşı kazanır. Bu güç onun babası ile arasında olan bağın yansımasıdır.

.
....
......


5 Yorumlar

  1. ALLAH RAZI OLSUN ÇOK GÜZEL BÜTÜN DESTANLARI OKUDUM KİTAPTAN HİÇ BİŞEY ANLAMAMIŞTIM :)

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederiz .. bu güzel iltifat için.. İyi çalışmalarr...

    YanıtlaSil
  3. bok gibi efsane

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. snaşfnspfnadlsnxlsnfspdmspddn

      Sil
Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk