sponsorlu reklam Admatic -sponsor

TAHİR ALANGU FİKRİ VE EDEBİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ ESERLERİ HAYATI SANATI

TAHİR ALANGU FİKRİ VE EDEBİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ ESERLERİ HAYATI SANATI, TAHİR ALANGU EDEBİ KİŞİLİĞİ ESERLERİ, ŞAİR VE YAZAR EDEBİ KİŞİLİKLERİ, ,
TAHİR ALANGU FİKRİ VE EDEBİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ ESERLERİ HAYATI SANATI
1915'te İstanbul'da doğdu. 19 Haziran 1973'te İstanbul'da yaşamını yitirdi. 1938'de Kabataş Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1943'te mezun oldu. Birçok lisede, köy enstitüsünde ve yüksekokulda öğretmenlik yaptı. Galatasaray Lisesi'nde edebiyat öğretmeni oldu. Boğaziçi Üniversitesi'ndehalkbilim dersleri verdi.
Şiirleri, eleştirileri, edebiyat, tarih ve halkbilim üzerine yazıları öğrencilik yıllarından başlayarak Yurt, Tarihten Sesler, Yeni Türk, Değirmen, Gündüz, Yeni Yurt, Yenilik, Yeditepe, Türk Dili, Dost ve Kim gibi dergilerde yayınlandı. 1960-1969 arasında Varlık dergisinde roman ve öykü değerlendirmeleri yazdı, Varlık Yıllığı'nın hazırlanmasına katkıda bulundu. Vatan ve Cumhuriyet gazetelerinde de yazdı. Ömer Seyfettin'in bütün eserlerini baskıya hazırladı.
Asıl katkısını halkbilim dalında yaptı. Masallar, gölge oyunları, destanlar, göçmen folkloru ve bunlarla ilgili kuramsal sorunlar hakkında araştırmalar yaptı.
Halkbilimin geleneklerin incelenmesinde eskiye bağlı kalınması yöntemine karşı çıktı, bu bilimin eskinin temelleri üzerinde yeni bir çağdaş toplum yapısı oluşturulmasına katkı sağlayacağını savundu. 

Tahir Alangu'nun Eserleri

  • Kalavela (Ünlü Fin destanının incelenmesi ve 50 türküsünün özeti, 1943) 
  • Çalgılı Kahvelerdeki Külhanbey Edebiyatı ve Nümuneleri (1945) 
  • Servet-i Fünun Edebiyatı Antolojisi (1958) 
  • Cumhuriyetten Sonra Hikaye ve Roman (3 cilt, 1959-1965) 
  • Ömer Seyfettin (Biyografi-roman, 1968) 
  • 100 Ünlü Türk Eseri (1974) 
  • Billur Köşk Masalları 100 temel eser arasında

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk