sponsorlu reklam Admatic -sponsor

YAŞAR KEMAL TENEKE ROMANI GENİŞ ÖZETİ

YAŞAR KEMAL TENEKE ROMANI GENİŞ ÖZETİ, TENEKE ROMANI ÖZETİ, TENEKE ROMANI GENİŞ ÖZETİ, TENEKE GENİŞ ÖZETİ, 
SEÇİLEN ROMAN : TENEKE
YAZARI : YAŞAR KEMAL
TÜRÜ : ROMAN
BASILDIĞI BASIMEVİ VE TARİH : ARARAT YAYINEVİ, DİLEK MATBAASI İSTANBUL 1973
SAYFA SAYISI : 94 SAYFA 3,000,000


ÖZET

Kasabanın kaymakamı yoktur.Tahrirat katibi Resul Efendi kaymakam vekilidir. Çeltik ekme zamanı gelmiştir. Çeltik ağaları, Hazırlatmış oldukları çeltik yasasına uymayan “Çeltik Komisyonu Raporu”nu Tahrirat katibi olan Resul Efendi’den onaylamasını isterler. Görevini kötüye kullanmak istemeyen Resul Efendi raporu imzalamaz. Bunun üzerine Ankara’ya ve Adanaya Resul Efendi aleyhine telgraflar çekilir, görevini yapmadığı ileri sürülür ve Resul Efendi adına bir çok yalanlar uydurulur. Aynı zamanda Resul Efendi’de sıkıştırılıp tehdit edilir.

Bir süre sonra kasabaya, Fikret Irmaklı adlı genç bir kaymakamın atandığı öğranilir. Çeltik ağaları, hemen harekete geçerler: Kasabanın en güzel ve en yeni binasını kaymakam için dayayıp bi güzel döşerler. Kasabaya geleceği gün, kaymakamı Ceyhan İstasyonu’nda birçok otomobil ve otobüs ile karşılarlar. Kaymakamı alıp kasabaya getirirler; birlikte yenilir, içilir, sohbet edilir. Ağalar, kaymakama yaranmak için her olanağı kullanırlar. Kaymakam da bu işte acemi olduğundan ve “ Çeltik Yasası”nı incelemediğinden ağaların hazırlattıkları raporu okumadan imzalar. 

Raporun onaylanmasıyla işler karışır. Okçuoğlu adlı bir çeltik ağası, ruhsatına dayanarak, Sazlıdere köyünü boşalttırmak, her yere çeltik ekmek ister. Sazlıdere köylüleri bu yasa dışı isteğe direnirler; çünkü, yasa gereğince çeltik tarlalarının köye 3000 metre uzaklıkta olması gerekmektedir. Bu arada kaymakamın çeltik ağalarından rüşvet aldığı dedikodusu yayılır. Kaymakam farkında olmadan ağaların tuzağına düşmüştür. Rsul Efendi bu duruma dayanamayıp tün olup biteleri kaymakama anlatır ve okuması içinde bir çeltik yasası verir. Kaymakam yasayı okuyunca çeltik ağalarıyla olan ilişkisini keser.

Okçuoğlu ise sazlıdere’yi göl haline getirir. Köy su altında kalır. Sıtma tehlikesi baş gösterir. Köylüler topluca kaymakama çıkıp durumu anlatırlar. Kaymakamlık önünde gösteride bulunurlar. Özellikle Zeyno Ana köylülere önderlik yapar. Kaymakam hemen Çelrik Komisyonu’nu toplayıp Sazlıdere’ye gider. Herşeyi gözleriyle görür, çeltikçilere verdiği ruhsatları geri alır. Bunun üzerine Müftü ile Rıza Değnek kaymakama rüşvet teklif etmek için gönderilirler, ama sonuç alamazlar. Bunun üzerine kaymakamın evini taşlatırlar, penceresine kurşun yağdırırlar ama kaymakam yasaladan şaşmaz. Bu kez çaltik ağaları izinsir, ruhsatsız bütün sahaları sulamaya, ekmeye başlarlar. Kaymakamda su bentlerinin başına jandarma gönderir, nöbet tutturur ama çeltik aaları jandarmayıda kendi tarafına çekerler. Özellikle Okçuoğlu Sazlıdere’yi göl haline getirir.

Sazlıdere köylüleri, bıçak kemiğe dayanınca silahlanıp Okçuoğlu’nun su bentlerini denetim altına alırlar. Okçuoğlu beliren tehlikeyi önlemek amacıyla ertesi gün kapı kapı dolaşıp her aileye bol para vererek köyü boşalttırır. Sadece Kürt Mehmet Ali köyde kalır. O ne para alır nede köyden çıkar. Okçuoğlu Mehmet Ali’yi adamlarına öldürtmek ister ama başaramaz. 

Artık kaymakamı kasabadan sürdürtmek için Ankara’ya giden çeltik ağalarıda dönmüşlerdir. Başarmışlr istediklerini gerçeklerştirmişlerdir... 

Birkaç gün sonra, kaymakamın Kağızman’a atandığını bildiren yazı gelir, kaymakam kasabadan ayrılır. Arkasından çeltik ağalarının çaldığı teneke sesleri ortalığı büyük bir gürültüye boğar...
- See more at: http://soruncevapliyalim.com/kitap-ozetleri/6470-teneke-roman-ozeti.html#sthash.2BDed20L.dpuf

1 Yorumlar

  1. eline sağlık okumaya değer özet olmuş...
    GEÇ'den sevgilerle...

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk