sponsorlu reklam Admatic -sponsor

10.SINIF EDEBİYAT KİTABI CEVAPLARI MEB YAYINLARI SAYFA 64

1. Okuduğunuz metinden Atebetü’l ­ Hakâyık’ın yazılış amacını belirleyerek tahtaya yazınız.

Metni okuyarak karar verdiğimizde, Atebetü’l ­ Hakâyık’ın yazılış amacının, insanlara ahlaklı olmaları yönünde öğüt vermek ve bilginin önemini ortaya koymak olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız eser sahibi amacını şu ifadelerle dile getiriyor: “Dad Ispehsalar Bey için bu kitabı yazdım ki, dünyada (onun) adı kalsın; kitabımı gören (yahut) işiten (her) kes şahımı dua ile yâd etsin; gönüller onun sevgisi ile ve dünya onun yâdı ile dolsun; (bizden) sonra gelen insanlar arasında onun hatırası hasretIe anılsın ve yüksek olsun. Gören ve okuyan istifade etsin diye, kitabı nâdir sözler ile süsledim.”


 2. Metin parçalarında anlatılanları sözlü olarak ifade ediniz. Metnin parçalarında Edip Ahmet önce eseri niçin yazdığını ifade ediyor sonra bilginin hayatta en önemli şey olduğu hakkında öğütler veriyor ve bilgilinin her işinin iyi olduğunu belirtiyor. 


3. a. Metin parçalarında savunulan düşünceleri maddeler hâlinde tahtaya yazınız.
MADDE MADDE CEVAP İÇİN TIKLAAAAAA


b. Atebetü’l ­ Hakâyık’ta savunulan bu düşünceleri günümüz şartlarını da göz önünde bulundurarak yorumlayınız. Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz. Bilgi, önemini hiçbir zaman yitirmeyen ve insanlık için vazgeçilmez bir ögedir. Dolayısıyla eser sahibinin bilgi ve bilgili insanlar hakkında anlattıkları günümüz insanları için de geçerlidir.

4. a. Bilgi ile ilgili metin parçasındaki en beğendiğiniz cümleleri tahtaya yazınız. Bilgiye ulaşmanın önemini vurgulamak için kullandığı “Bilgiyi ara, usanma; bil ki o hak Resûl: ‘Bilgiyi Çin’de bile olsa arayınız.’ dedi.” cümlesi güzel bir cümledir. Bilgisizliğin sınırlarını göstermesi bakımdan “Bilgisizlikten ne kadar halk kendi eliyle put yapıp ‘Rabbim budur!’ dedi.” cümlesi de güzel bir cümledir.


 b. Bilgi ve bilginin önemi ile ilgili günümüzde kullanılan deyimler ve atasözlerinden örnekler bularak defterinize yazınız. Bunları cümle içinde kullanınız. Bilgi ve bilginin önemi ile ilgili günümüzde kullanılan deyimler ve atasözlerinden örnekler bularak defterinize yazınız. Bunları cümle içinde kullanınız.
CEVAP İÇİN TIKLAAAAAAA


5. Aşağıda Atebetü’l ­ Hakâyık’tan farklı birim değerleri ile yazılmış metin parçaları verilmiştir. Kullanılan birim değerlerini dikkate alarak geçiş dönemi ile ilgili hangi sonuca varılabilir? Sözlü olarak ifade ediniz. Atebetü’l – Hakâyık’ın ön sözünde kullanılan biçim, beyitlerle yazılması aruz vezni kullanılması yeni kültürün (İslam kültürünün) izlerini taşıyor. Bununla birlikte olayların anlatıldığı bölümler, dörtlüklerle yazılmış ve halk edebiyatı kültürünün izi taşır. Eser Kaşgar diliyle mesnevi şeklinde yazılmıştır. 

5. Etkinlik: “Asya’nın Kandilleri” adlı belgesel serisinden Hoca Ahmet Yesevî’yi anlatan bölümü sınıfta izleyiniz.
http://www.trthaber.com/programlar/asyanin­kandilleri­1­bolum­hoca­ahmet­yesevi­ 1236.html Yukarıdaki linkten “Asya’nın Kandilleri” adlı belgesel serisinden Ahmet Yesevî’yi anlatan bölümü izleyebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk