sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Güçlü bir hafıza için gerekenler nelerdir?

Güçlü bir hafıza için gerekenler nelerdir?
Memorial Hizmet Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özgül Esen Öre, yaş, stres ve yanlış beslenme alışkanlıklarının hafızanın zayıflamasına neden olduğunu söyledi.
Öre, “Antioksidan bakımından zengin olan yaban mersini, çilek gibi besinler hücre hasarına neden olan maddeleri vücuttan uzaklaştırarak beynin korunmasına yardımcı olmaktadır.” dedi.

Uz. Dr. Özgül Esen Öre, hafıza geliştirme teknikleri hakkında bilgi verdi. Öre, son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar ile hafıza geliştirmenin mümkün olduğunu; fakat bunun tek bir yönteme bağlı olmadığını söyledi. Öre, “Kişinin hafızanın sahip olduğu kapasiteyi tam anlamı ile kullanabilmesi için her şeyden önce beynin ve vücudun sağlıklı olması gerekmektedir. Yani beyinde yapısal olarak bir sorun olmaması, ayrıca hafızayı dolaylı olarak etkileyecek kronik bir hastalığın bulunmaması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Doğru yöntemlerle her yaşta sağlıklı bir hafızaya sahip olmanın mümkün olduğunu belirten Öre, “Bazı hastalarda meydana gelen hafıza kaybının, B1, B12 vitaminleri ve folik asit eksikliklerinden kaynaklandığı bilinmektedir. Anıları zihinde tutmak ve gerektiğinde ister parça parça ister bütün halinde ‘geri çağırma’ olarak tanımlanabilen hafıza, sanıldığı gibi yaşa bağlı olarak yavaş yavaş yok olan bir olgu değildir. Yapılan araştırmalar, doğru yöntemler kullanılarak beynin doğru bağlantıları her yaşta harekete geçirilebildiğini ortaya koymaktadır.” diye konuştu.

Haftada en az 2 kez balık tüketiminin hafızayı güçlendirmekte önemli bir etken olacağını aktaran Öre, şunları kaydetti: “K vitamini bakımından zengin ıspanak, kuşkonmaz ve brokoli gibi sebzeler beyin gücünü artırarak hafızayı güçlendirdiği bilinmektedir. Antioksidan bakımından zengin olan yaban mersini, çilek gibi besinler ise hücre hasarına neden olan maddeleri vücuttan uzaklaştırarak beynin korunmasına yardımcı olmaktadır.”

‘DÜZENLİ UYKU VE STRES KONTROLÜ ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRIR’

Düzenli uyku ve stres kontrolünün öğrenmeyi kolaylaştırdığını vurgulayan Öre, “Düzenli uyku, öğrenmeyi kolaylaştırmakta ve belleği güçlendirmektedir. Aşırı stres konsantrasyon bozukluğuna neden olarak hafızayı zayıflatmaktadır. Depresyon ve anksiyete durumunun ise doktor tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle düzenli ve huzurlu bir yaşam önemlidir.” şeklinde konuştu.

Egzersizlerle de hafızanın güçlenebileceğini söyleyen Öre, şöyle devam etti: Öğrenmek istenilen materyali inceleyin. Konuyu ana hatlarıyla belirleyin. Konuyla ilgili soru hazırlayın. Hazırlanan soruları cevap ararcasına okuyun. Okuduğunuz metindeki kavramlar ile belirli nesneler arasında ilişki kurun. Her bölümü bitirdikten sonra birkaç kere tekrar edin. Konuyu ve aşamaları tekrar hatırlayarak pekiştirin.”

kaynak: news.google.com.tr

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk