sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Edip Cansever Ahmet Abi, Edip Cansever’in “Ahmet Abi”si hayatını kaybetti

Edip Cansever’in “Ahmet Abi”si hayatını kaybetti

ahmet_abiEdip Cansever’in “Mendilimde Kan Sesleri” şiirinde “Ah güzel Ahmet Abim benim” diye seslendiği Ahmet Gayretli 89 yaşında hayatını kaybetti.
1926 doğumlu ve Kayseri’de “Komünist Ahmet” olarak tanınan, Ahmet Gayretli, önceki gün akşam saatlerinde, evinde yaşamını yitirdi.
Gayretli’nin bugün öğle namazına müteakip Camiikebir’den kaldırılan cenazesine, oğulları ile siyasi geçmişinden dolayı dostluk kurduğu arkadaşları katıldı.
“Ah güzel Ahmet Abim benim”
Edip Cansever, “Mendilimde Kan Sesleri” şiirinde şöyle sesleniyordu:
“…Ahmet Abi, güzelim, bir mendil niye kanar
Diş değil, tırnak değil, bir mendil niye kanar
Mendilimde kan sesleri.”
Ahmet Gayretli kimdir?
İşçi bir babanın oğlu olan Ahmet Gayretli, gençlik yıllarında Kayseri Tayyare Fabrikası’nda çalışırken, halkevleri ile tanışır.
İlk hapse atılma nedeni Fabrika’da komünizm propagandası yapmak olan Gayretli, bir yıl hapis hayatından sonra askere gider ve memleketi Kayseri’ye döner.
Kendisine iş verilmeyince tabelacılık yapmaya başlayan Gayretli’nin sonraki durağı Ankara olacaktır.
Ankara’da bir lastik fabrikasında çalıştığı yıllarda Türkiye Komünist Partisi(TKP) üyesi olduğu tahmine edilen Gayretli, 1951 yılında TKP operasyonunda tutuklanır; Harbiye Askeri Cezaevi’nden sonra, Ruhi Su’ya Hasan Dağı, Hasan Dağı, eğil, eğil, bir bak, sıkıyor zincir bileği, jandarmada iman yok, hiç insaf yok. Bir ay doğdu, ışıdı yarama değdi, kelepçe derimi soydu, Hasan Dağı derdimiz çok… mısralarını yazdıran Adana Cezaevi’nde yine Ruhi Su ve Vedat Türkali ile işkence görür.
Ardından Malatya’ya sürgüne giden ve sonra memleketine dönerek evlenen Ahmet Gayretli’nin, çeşitli gazetelerde farklı isimlerle yazılar ve şiirler yazdığı biliniyor.
Kayseri’de barınamadığı yıllardan sonra bir ara İstanbul’a gittiği ve Nazar Büyüm’ün vasıtası ile kısa sürede orada yaşadığı söylenen Ahmet Gayretli’nin, Edip Cansever ile bu zaman zarfında tanıştığı ve Cansever’in ünlü ‘Mendilimde Kan Sesleri’ şiirinin bu yıllarda yazıldığı da iddia edilenler arasında.
ŞİİRE ULAŞMAK İÇİN TIKLA
Her ne kadar Edip Cansever’in, şiirini ne zaman Ahmet Gayretli’ye ithaf ettiği bilinmese de, Kayseri’ye döndükten sonra kendi kabuğuna çekilen Ahmet Gayretli’nin sosyalist camia ile bağı hiçbir zaman kopmuyor.
O, Kayseri’de, “Komünist Ahmet” adı ile anılan bir efsaneye dönüşüyor. Ancak ne yazık ki, Gayretli ile ilgili bilinenler, “Tarihe 1000 Canlı Tanık” yazı dizisi kapsamında, 13 Mayıs 2004’te yapılan bir söyleşi ile Halim Şafak’ın çıkardığı Bireylikler dergisinin 59’uncu sayısından ibaret.
Kaynak: bianet (27 Mart 2015)
- See more at: http://www.edebiyathaber.net/edip-canseverin-ahmet-abisi-hayatini-kaybetti/#sthash.B3vg0VoB.dpuf

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk